opera

Opera2Day

J.S. Bach - De Apocalyps


za 5 februari 2022   Grote zaal

20:00 uur

Bestel snel


De opera die Bach nooit schreef

Ter gelegenheid van het eeuwfeest van de Bachvereniging, krijgt het succes van Opera2Day en de Nederlands Bachvereniging een opvolger in J.S. Bach – de Apocalyps: ‘de opera die Bach nooit schreef’. Het had weinig gescheeld of Bach was ook een operacomponist geworden. De dramatische kracht en radicale vormvernieuwingen in zijn passies en cantates doen zelfs vermoeden dat hij een unieke plaats in de operageschiedenis veroverd zou kunnen hebben. Het inspireerde tot een voorstelling waarin de muziek van Bach dramatisch te horen (en te zien!) zal zijn als zelden tevoren.

Verhaal

Het verhaal werd gevonden in de onthutsende gebeurtenissen in de 16e eeuw, een grillig tijdsgewricht vol natuurrampen, geweld en maatschappelijke onvrede. De welbespraakte Jan van Leyden, acteur, cafébaas en kleermaker, bood een hele gemeenschap uitzicht op verlossing uit die ellende. Hij wist zeker dat het einde der tijden nabij was en overtuigde zijn volgelingen ervan dat zij bij het Laatste Oordeel tot de uitverkorenen zouden behoren. Aanvankelijk enthousiasme sloeg echter om. Zijn opvattingen werden steeds radicaler, vijanden werden verdreven of vermoord, polygamie werd ingevoerd en zijn eigen volgers kwijnden weg in hongersnood. 

Het verhaal van de opera vormt een opvallend accurate spiegel voor het eindtijddenken in onze eigen tijd. J.S. Bach – De Apocalyps toont, in het compacte laboratorium van een historische gebeurtenis, hoe de wens om ‘het goede’ te bewerkstelligen altijd weer leidt tot dezelfde mechanismen van polarisatie en radicalisering. 

Credits

Het dramatische en muzikale scenario van J.S. Bach – De Apocalyps werd ontwikkeld door Serge van Veggel, artistiek leider van OPERA2DAY en regisseur van de voorstelling. De vooraanstaande Duitse librettist Thomas Höft schreef het libretto. Componist Panos Iliopoulos, zowel schepper van een eigentijds oeuvre als clavecinist en barokspecialist, maakt de opera - waarin de muziek van Bach de hoofdrol heeft - tot een doorgecomponeerd totaal. De muzikale leiding is in handen van Hernán Schvartzman, muzikaal leider van OPERA2DAY.

Duits gezongen en gespeeld, met boventiteling in het Nederlands en Engels

 

“Deze combinatie van historiserende en innovatieve operapraktijk kan niet luid genoeg worden toegejuicht”, schreef de Volkskrant over Vivaldi - Dangerous Liaisons. 

Concept, scenario en regie: Serge van Veggel

Muziek: Johann Sebastian Bach, Panos Iliopoulos

Libretto: Thomas Höft

Muzikale leiding: Hernán Schvartzman
Scenografie: Herbert Janse

Lichtontwerp: Uri Rapaport

Technisch producent: Ronald Tebra

Kostuums: Mirjam Pater

 

Koor en orkest van De Nederlandse Bachvereniging

Met een cast van acht zangers en een acteur, onder wie tenor Florian Sievers als Jan van Leyden

Ook interessant voor jou: