toneel

De Gliphoeve

Orkater en het Bijlmer Parktheater


do 3 november 2022   Kleine zaal

20:30 uur

Verkoop start za 3 september 10:00


Een muzikaal familiedrama over ontheemding en integratie. 

Na het succes van Woiski vs. Woiski presenteren Orkater en het Bijlmer Parktheater 'De Gliphoeve', deel twee van een muzikale trilogie over de komst van Surinamers in Nederland.

Het is 1975. In Suriname wordt de onafhankelijkheid uitgeroepen. Wie gaat weg en wie blijft hier is een grote hit op de radio. Etta besluit met haar dochter Millie en zoon Glenn naar Nederland te gaan. Vader Stanley blijft voorlopig in Suriname. Vol verwachting, energie en humor probeert deze sterke moeder haar kinderen een plek te geven in hun nieuwe vaderland. Maar niemand zit op ze te wachten, er is geen werk en er zijn geen woningen.

Ze komen terecht in De Gliphoeve, de eerste flat in de Bijlmermeer die gekraakt wordt door een groep Surinaamse activisten, die hun net gearriveerde landgenoten er woonruimte bieden. Gezinnen leven er onder, boven en op elkaar, soms in bittere armoede. Ondanks het beton vindt men er warmte: in eten en drinken, in muziek en in de gedeelde, vastberaden wil om te slagen. Maar het kleine gezin wordt flink op de proef gesteld.

'De Gliphoeve' is een voorstelling vol levenskracht en muziek als houvast om te overleven en door het beton heen te breken.

Wist je dat

De Gliphoeve werd in 2021 officieel geselecteerd voor het Nederlands Theaterfestival en Dionne Verwey werd genomineerd voor een Colombina. Uit het juryrapport van de Nederlandse Toneeljury: “Verwey toont zich een indrukwekkend veelzijdig actrice in deze coming of age. Haar gedrevenheid, overgave en spelplezier doen smaken naar meer”. 

Website: Orkater

regie - Geert Lageveen tekst Bodil de la Parra , Maarten van Hinte, Geert Lageveen

spel - Manoushka Zeegelaar Breeveld, Xavier Molijn, Dionne Verwey, Gery Mendes

muzikale leiding - Gery Mendes

muziek - Gery Mendes, Sophie Anglionin, Walther Muringen, Sanne Landvreugd

choreografie Dionne Verwey

dramaturgie - Maarten van Hinte

decor - Ruben Wijnstok

kostuums - Arien de Vries

regieassistentie Priscilla Vaudelle

lichtontwerp Stefan Dijkman

“Hun optimisme is onweerstaanbaar, hun verlies hartroerend, hun volharding imposant. Zo wordt De Gliphoeve een warmbloedige ode aan liefde en hoop, tegen de klippen op.”  | Volkskrant ✮✮✮✮

“een meeslepende en ontroerende familiekroniek, die de aandacht vestigt op een onderbelichte periode in de recente Nederlandse geschiedenis.” | NRC ✮✮✮✮

“een warme voorstelling die vooral opvalt door de liefdevolle karakterschets van deze nieuwkomers in de Bijlmer. De fraaie muziek van Gery Mendes met onder meer een prachtige en ook mooi gechoreografeerde dodenmars, is soepel verweven met de tekst. Prominent is het prachtige spel van Sanne Landvreugd op saxofoon.” | Scènes

 

Orkater en Bijlmer Parktheater breiden het verhaal uit met Museum De Gliphoeve

In deze online omgeving geven we bewoners een stem en tonen het echte verhaal: over de ontvangst in Nederland, de kraakacties en het verzet, maar ook de warme herinneringen aan het dagelijks leven tussen de betonnen muren. Het museum is een productie van Bijlmer Parktheater en Orkater en kwam tot stand in samenwerking met The Black Archives – Bijlmer en het Bijlmer Museum.

www.degliphoeve.nl

Ook interessant voor jou: