klassiek

Orkest van het Oosten

Dvorák: 'Uit de nieuwe wereld'


zo 17 september 2017   Grote zaal

15:30 uur

Bestel snel


Het allereerste concert van Ed Spanjaard als vaste dirigent van het Orkest van het Oosten.

  • Dirigent Ed Spanjaard is in juli 2016 benoemd tot vaste dirigent van het Orkest van het Oosten met ingang van het seizoen 2017-2018, als opvolger van Jan Willem de Vriend.
  • Solist Severin von Eckardstein (piano) won verschillende internationale wedstrijden zoals het Concours van de ARD, het Concours van Leeds en het Concours José Iturbi.   
  • Inleiding een uur voor aanvang om uw concert nog intenser te ervaren

Vanmiddag met twee specialismen van Spanjaard op het programma: Nederlands en Frans repertoire. Samen ontdekken het orkest en Spanjaard opnieuw de onverwoestbare Nieuwe Wereld van Dvorák.

De warme band tussen het Orkest van het Oosten en dirigent Ed Spanjaard bestaat al jaren. Vele muzikale hoogtepunten kenden ze samen. Die lijn wordt de komende jaren ongetwijfeld voortgezet. Met Diepenbrocks laatromantische Elektra heeft Spanjaard een gouden partituur in handen: “Eén van de indrukwekkendste en meest passievolle Nederlandse composities die ik ken.”

Ravel wilde met zijn Pianoconcert in G de elegante wereld van Mozart en Saint-Saëns laten herleven. Na de Amerikaanse première van zijn symfonie ‘Uit de nieuwe wereld’ kreeg Dvorák, zoals hij zei, "de indruk dat ik hun verstand enigszins in de war heb gebracht" toen hij zag hoe uitbundig de Amerikanen reageerden. Er kwam zelfs een complete modelijn op gang: stropdassen, overhemdboorden, zelfs wandelstokken met ‘Dvorák’ er op…

Website: Orkest van het Oosten

Alphons Diepenbrock (Suite uit ‘Elektra’)

Maurice Ravel (Pianoconcert in G)

Antonín Dvorák (Symfonie nr. 9 ‘Uit de nieuwe wereld’)

Ook interessant voor u: