muziek klassiek

Phion

De Vierde van Bruckner & Mozarts Vierde Hoornconcert


di 7 maart 2023   Grote zaal

20:00 uur

Bestel snel


Weense sferen met Bruckners ‘Romantische’ Vierde en Mozarts Vierde hoornconcert.

Hoornist Laurens Woudenberg zet de concertzaal in Weense sferen met het Vierde Hoornconcert van Mozart. De beroemde ouverture van Mozarts Die Zauberflöte en Bruckners Vierde maken het romantische concert compleet. Voor dit alles heeft Phion dirigent Valentin Oerjoepin uitgenodigd, een naam om te onthouden.

Mozart
Een concert geheel gewijd aan twee grote componisten uit Wenen. Voor de pauze is het programma gevuld met Mozart. Het begint met één van zijn meeste geliefde werken: de ouverture tot de sprookjesopera Die Zauberflöte. Zijn hoornconcerten schreef Mozart voor Joseph Leutgeb, beroemd hoornist in Wenen en één van zijn beste vrienden waar hij graag een goede fles wijn mee dronk. Laurens Woudenberg, al jaren eerste hoornist van het Koninklijk Concertgebouworkest, speelt het Vierde Hoornconcert. Voor hem een bijzondere thuiswedstrijd, want voor hij naar Amsterdam vertrok was hij enkele jaren solohoornist van Het Gelders Orkest.

Bruckner
Een eeuw na Mozart was het Anton Bruckner die in Wenen woonde en met zijn symfonieën beroemd hoopte te worden. De Vierde componeerde hij in 1877 en noemde deze de ‘Romantische’. Het is een uitgesproken lyrisch werk waar Bruckner fantasievolle beelden bij had, zoals een ontwakende middeleeuwse stad en een jachtpartij die overgaat in een dansend dorpstafereel. Voor dit machtige werk heeft Phion Valentin Oerjoepin uitgenodigd. Een dirigent om te onthouden. Zijn Nederlandse debuut begin 2020 in het Concertgebouw met het Nederlands Philharmonisch Orkest werd door de NRC uitgeroepen tot beste concert van het jaar.


NB: Wil je meer zien van PHION? Kijk dan ook eens naar de voorstellingen van dit prachtige symfonische orkest bij onze ‘buren’ Theater Orpheus en Theater en Buitensociëteit de Hanzehof.

Website: Phion, orkest van Gelderland & Overijssel

Mozart Ouverture Die Zauberflöte (Mozart Ouverture ‘Die Zauberflöte K 620)

Mozart Hoornconcert nr. 4 (Mozart Hoornconcert nr. 4 in Es K 495)

- Pauze

Bruckner Symfonie nr. 4 ‘Romantische’ (Bruckner Symfonie nr. 4 in Es ‘Romantische’ )

Ook interessant voor jou: