klassiek

PHION met Francis van Broekhuizen

Maria Callas 100 jaar – een leven in aria’s


zo 10 december 2023   Grote zaal

15:30 - 17:40 uur

Wachtlijst


Prima donna van onze tijd, Francis van Broekhuizen, kruipt in de huid van Maria Callas en vertelt en bezingt haar bewogen levensverhaal met haar mooiste aria’s

La divina
Een van de beroemdste operazangeressen van de afgelopen honderd jaar: Maria Callas, geroemd om haar bijzondere stemgeluid, haar ongelooflijke muzikaliteit en haar fenomenale acteertalent. Ze kon vrijwel alles zingen, haar stem klonk soms als een donker glanzende mezzosopraan, terwijl ze ook de stemacrobatiek van een echte coloratuursopraan beheerste. La divina, de goddelijke werd ze genoemd en ze zong in alle beroemde theaters ter wereld, zoals de Metropolitan in New York en de Scala in Milaan. Ter gelegenheid van haar honderdste geboortejaar staat zij centraal in dit bijzondere bio-concert van Phion: haar glansrijke carrière, haar grootste successen, maar ook haar persoonlijke leven, haar teleurstellingen en schandalen.

Francis van Broekhuizen
Voor de vertolking van een echte diva heb je een groot zangeres nodig. Francis van Broekhuizen is zo’n prima donna. Een dramatische sopraan van topklasse die haar zangstudie cum laude afsloot en finalist was bij diverse belangrijke concoursen. Als tv-persoonlijkheid en comédienne heeft ze ook uitstekende theatrale talenten. Haar leven lang koestert ze een grote bewondering voor Maria Callas. Zij kruipt in deze muziektheatervoorstelling in de huid van haar idool en vertelt en bezingt haar bewogen levensverhaal met haar mooiste aria’s, zoals 'Casta Diva' en 'Vissi d’arte', als rode draad. Daarin wordt Francis bijgestaan door diverse grote vocalisten en natuurlijk door PHION onder leiding van George Petrou.

 

Website: PHION

De repetities van 'Een leven in aria's' zijn in volle gang. Zangeressen Francis & Elenora gaan aan de slag met bekende aria's uit onder meer Carmen & Norma onder regie van Joris Nassentein. 
Let's go Klassiek van NPO Klassiek maakte hier een item over. 

Bekijk hier beelden van de repetitie. 

Francis van Broekhuizen was te gast bij de podcast De OrkestCast. In deze aflevering gaat Marian van den Berg (Altvioliste bij Phion) in gesprek met Francis over het verhaal van Maria Callas en de voorstelling 'Een leven in aria's'. 

De podcast aflevering luister je hier. 

 

Francis van Broekhuizen
Francis van Broekhuizen mag zich gerust een van de bekendste dramatische sopranen van Nederland noemen. Ze combineert haar ongekende vocale talenten met haar ontwapenende podiumpersoonlijkheid. Na haar studie aan het Amsterdams Conservatorium en The Dutch National Opera Academy, waar ze cum laude afstudeerde, liet ze van zich horen als een van de prijswinnaars tijdens het Cristina Deutekom Concours in Enschede. Ze zong talloze rollen bij onder meer Opera Zuid, Opera Trionfo en Opera Spanga. Afgelopen voorjaar was ze nog te zien bij De Nederlandse Reisopera in een productie van Offenbachs Orphée aux Enfers en bij De Nationale Opera had ze een rol in de nieuwe opera Animal Farm van Raskatov. Ook nam ze de rol van moeder-overste op zich in een serie voorstellingen van The Sound of Music.

Maar het grote publiek kent haar van haar theatershows en televisieoptredens. Ze was regelmatig te horen in Maestro en deed mee aan De slimste mens en De verraders. Met pianist Gregor Bak toerde ze rond met het autobiografische programma Bij twijfel hard zingen, dat ook in boekvorm is verschenen. En ze maakte een theatershow met contrabassist Dominic Seldis, getiteld The Francis en Dominic Show. Daarnaast was ze regelmatig te horen in het radioprogramma De ochtend van 4.

Elenora Hu
De Nederlandse sopraan Elenora Hu voltooide eerst een studie Engels aan de Leidse Universiteit voordat zij overstapte naar het Utrechts Conservatorium waar zij een opleiding zang volgde. In 2019 was ze prijswinnaar bij onder meer het Grachtenfestival Conservatorium Concours en de Virginia Zeani Competition. In 2021 kreeg ze landelijke bekendheid toen ze winnares werd van het televisieprogramma ARIA, wat haar een studiebeurs opleverde van De Nationale Opera Studio. Inmiddels heeft ze diverse rollen gezongen bij De Nationale Opera in opera’s van onder anderen Muyanga, Dvořák en Purcell. Indrukwekkend was haar optreden in 2022 in de productie Operettaland. ‘Elenora Hu stal de show – ook acterend – als prinses Galathea’, aldus Peter de Lint in Trouw.

Ook trad de sopraan op in de grote zaal van het Amsterdams Concertgebouw bij de ZaterdagMatinee als Caterina in de opera L’amico Fritz.

Daarnaast is Elenora Hu actief op het concertpodium en zong ze in de passies van Bach en Ein Deutsches Requiem van Brahms. Ze verzorgde recitals in onder meer TivoliVredenburg, het Muziekgebouw aan ’t IJ en het Concertgebouw Amsterdam.
Nog dit jaar was zij samen met pianiste Amy Chang als duo prijswinnaar tijdens het Internationale Vocalisten Concours in Den Bosch.

Ook interessant voor jou: