klassiek muziek

Phion, orkest van Overijssel en Gelderland

Otto Tausk dirigeert Prokofjev en Stravinsky


di 17 mei 2022   Grote zaal

20:00 uur

Bestel snel


Otto Tausk dirigeert Prokofjev en Stravinsky

Maria Milstein speelt Prokofjev

Halve finaliste tijdens de Koning Elisabethwedstrijd in 2012, een fellowship van de Borletti-Buitoni Trust in 2016 en trotse bezitter van de Nederlandse Muziekprijs 2018: in een notendop de indrukwekkende carrière van de Russische, maar al lange tijd in Nederland wonende violiste Maria Milstein. Met Phion onder leiding van chef-dirigent Otto Tausk maakt zij in het voorjaar een opname van de beide vioolconcerten van Prokofjev.

In dit programma speelt zij het Tweede Vioolconcert. Een werk van grote contrasten, met een andante als een weemoedig verstild pas de deux zonder dansers en een finale als een wild woeste Russische volksdans.

 

Otto Tausk in Frankrijk

De overige werken van het concert zijn allemaal van Franse oorsprong. Geen balletmuziek zo aansprekend, kleurrijk en meeslepend als Stravinsky’s verbeelding van het Russische volkssprookje over de Vuurvogel. De première in Parijs betekende één van de grootste successen van het befaamde gezelschap Ballet Russes van Serge Diaghilev en maakte Stravinsky tot één van de bekendste componisten van de nog jonge 20e eeuw. Klein maar fijn is Ravels beroemde pavane op de dood van een koningsdochter. En toepasselijker dan met Debussy’s impressionistische kijk op de lente kan dit voorjaarsconcert van Phion met Otto Tausk niet beginnen.

 

Website: Phion, orkest van Gelderland & Overijssel

Otto Tausk, dirigent

Maria Milstein, viool

Debussy - Printemps

Prokofjev - Vioolconcert 2

Ravel - Pavane pour une infante défunte

Stravinsky – Suite uit De vuurvogel (1945)

Ook interessant voor jou: