show

Regenboogmiddag

Over diversiteit, identiteit en vrouwkracht


zo 8 december 2019   Kleine zaal

15:00 - 17:30 uur

Bestel snel


De Regenboogmiddag is een middag van diversiteit, waarop je jezelf kunt zijn. Het is een middag waarop het anders-zijn gewoon wordt gevonden. Diversiteit is een kracht van de samenleving, maar brengt ook spanningen met zich mee. Hoe hou je je als LHBGTI-er, als jongere, als vrouw staande? Waar hoor je bij? Kun je jezelf zijn? Moet je niet meer voor jezelf opkomen?

‘De linkse held van nu is jong, vrouw en activistisch!’, schrijft de NRC op 19 augustus 2019

Laura van Dolron houdt in haar speech bij de opening van het Nederlands Theaterfestival september 2019 een pleidooi voor vrouwelijk zelfvertrouwen en voor vrouwelijke kracht in de podiumkunsten: ‘Heb geen schaamte, bezwijk niet onder het schoonheidsideaal, kijk met mildheid naar jezelf en met nieuwsgierigheid naar het systeem. Zonder woede, maar met open ogen voor het toneelstuk dat wij opvoeren met elkaar.’

Programma Regenboogmiddag

Het programma bestaat uit optredens van 15 minuten in een als theatercafé ingerichte schouwburgzaal. Er kan worden gedanst op jaren '30 muziek en er wordt genderneutrale kleding geshowd. Genderneutrale kleding kan door iedereen worden gedragen. Of je nu man, vrouw of non-binair bent.

 • Ludique, twee androgyne theatermakers met de Berlijn-Jaren 30-show ‘From Berlin with love.’
 • Kiki Vanhautem zingt met het Brechttrio liederen, waarmee Bertolt Brecht de man-vrouw-verhouding belicht.
 • Yael Korse over een identiteitscrisis van een jonge vrouw: ‘Liever gek!’
 • Danscollectief Arnhemse Meisjes met ‘See me notice you’ over het verlangen naar fysiek contact in een wereld waarin alles online gebeurd.
 • Marjan Berk vertelt over het accepteren en het overbruggen van de verschillen tussen man en vrouw. Zijn de verschillen eigenlijk nog wel zo groot?

Website: Brechtfestival Deventer

Het Bertolt Brechtfestival Deventer is een manifestatie van theater- en muziekgroepen, koren en singer-songwriters, die maatschappelijk en politiek geëngageerd zijn. Het is een manifestatie van de vrijdenkers en dwarsdenkers in de podiumkunsten, die – geheel indachtig Bertolt Brecht - niet alleen de kunsten maar ook de samenleving willen veranderen. Het is een democratiseringsfestival en een eindejaar festival, dat aansluit bij de Internationale Dag van de Mensenrechten (10 december). Het thema is: diversiteit en integratie.

Het programma:

 • Theatergroep Jan Vos en het Noord Nederlands Toneel met ‘Gas’.
 • Muziektheater De Kift.
 • Singer-songwriters (Jan Terlouw Junior, Roos Blufpand, Merel, Robin Bleeker en De Reiziger) met een opbeurend woord over burn-out en uitputting van de aarde.
 • Dag van het Brechtlied: Open repetitie van scenes en liederen van de Driestuiversopera door Frank Deiman en Diet Gerritsen, Amy Egbers met Kurt Weill-liederen over Zeden en Zonden EN Hanneke Evink met Vrouwenliederen van Hanns Eisler.
 • Cabaretière Yora Rienstra met ‘Up, PAAZ 2’.
 • Regenboogmiddag over diversiteit, identiteit en vrouwkracht met oa Danscollectief Arnhemse Meisjes, World of Ludique, Kiki Vanhautem, Yael Korse en Marjan Berk.
 • Bijbelverhalen en Mensenrechten van Kees Posthumus (‘Esther’) Nico van Riessen (‘’Mozes) en Mounier Samuel (‘De schepping’) ‘En toen schiep God Mounier’.
 • Mensenrechten lezing. Filosofie-café over maatschappijkritiek.
 • Theatergroep Matrose over ‘Strijd om de Zuiderzee, politiek is belangen afwegen!’.

Zie voor tijden en prijzen brechtfestivaldeventer.nl.

Stichting Met Man en Muis organiseert het Brechtfestival nu voor de zevende keer. Aan het festival werken mee de Deventer Schouwburg, Mimik-Bouwkunde, het Theaterschip, De Fermerie, Het Vlier en het Etty Hillesum Centrum.

Ook interessant voor u: