jeugd & familie

De Scheepsjongens van Bontekoe (9+)

Theatergroep De Jonge Honden


zo 30 april 2023   Grote zaal

15:30 - 17:00 uur

Laatste kans


Razend spannende familievoorstelling die het beroemde boek op zijn kop zet

Na het succesvolle Oorlogswinter is Theatergroep De Jonge Honden terug in de theaters met De scheepsjongens van de Bontekoe. Het beroemde boek wordt op z’n kop gezet in deze razend spannende voorstelling.

Drie vrienden gaan aan boord op het schip de Nieuw Hoorn. De bestemming is Oost-Indië. Onderweg vertellen oudere matrozen stoere verhalen over hoe het daar is. Maar als het schip midden op zee in brand vliegt en ze aanspoelen op een dichtbegroeid eiland, belanden de vrienden in een totaal ander avontuur dan ze van tevoren verwacht hadden. Tijdens hun zwerftocht door de wildernis van een onbekend eiland leren ze steeds meer over zichzelf en de wereld. Hoe dieper ze het land intrekken, hoe meer ze zich afvragen waarom ze eigenlijk van huis zijn gegaan.  

De scheepsjongens van Bontekoe is een avontuurlijke familievoorstelling die vragen oproept over thema's die nu spelen. Met welke vooroordelen voeren Nederlandse scheepsjongens naar het Oosten? En wat had Nederland überhaupt in Indonesië te zoeken? Een avonturenverhaal waarvan je op het puntje van je stoel belandt, maar die je ook oproept om altijd kritisch te blijven kijken naar de verhalen die je verteld worden. 

De scheepsjongens van Bontekoe wordt mede mogelijk gemaakt door Fonds Podiumkunsten, Fonds 21, Stichting 4 Oost, Hervormd Weeshuis Zwolle, Zabawas, Norma Fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, Lerak Foundation, Gemeente Zwolle en Provincie Overijssel 

 

Website: TG De Jonge Honden

Regie en scenografie: Jolmer Versteeg
Bewerking: Wessel de Vries
Spel: Yari van der Linden, Pleun de Roode, Jelle Mensink, Rosa Weekers, Annabelle Hinam en Miracle van de Ruit 
Muziek: Sebastiaan Flier en Arjen Dijkstra
Video en animatie: Wieger Steenhuis
Kostuumontwerp: Hanne Pierrot
Dramaturgie: Maarten Bos
Regie-assistentie: Fiona Kelatow
Choreografie: Sophia van der Putten
Licht: Jeroen van der Linden
Geluid: Bart Schatteleijn
Decorbouw: Einstein Design

 

"Een frisse adaptatie van dit oudhollandse avonturenboek" | Theaterkrant

"De videoprojecties en animaties brengen ‘Oh’s en ‘Ah’s ten gehore vanuit de zaal" | Theaterkrant

"De Jonge Honden maakt op scherpe wijze inzichtelijk dat deze bewerking een nieuw perspectief aanmeet op dit verhaal" | Theaterkrant

"De geavanceerde game- en videoprojecties op de achterwand en de bewegende 3D-beelden op het toneel van Wieger Steenhuis zijn spectaculair. Samen met de filmische soundscape en de livemuziek van Arjen Dijkstra en Sebastiaan Flier maakt het De scheepsjongens van Bontekoe tot een rijke en gelaagde voorstelling, die met beide benen in het hier en nu staat." | Trouw ★★★★

"Theatergroep De Jonge Honden weet de klippen te omzeilen en zet een actueel en naturel gespeeld verhaal op het toneel dat hypermodern is vormgegeven." | Trouw ★★★★ 

Regisseur Jolmer Versteeg pakt klassieker De scheepsjongens van Bontekoe aan in nieuwe familietheatervoorstelling

Dit voorjaar brengt Theatergroep De Jonge Honden het boek De scheepsjongens van Bontekoe op de planken. Het beroemde boek, waarin Rolf, Hajo en Padde als scheepsjongens meereizen op een VOC-schip naar Indië, kwam bijna 100 jaar geleden uit. In de theaterremake wordt dit verhaal, dat zich afspeelt in de koloniale tijd, bevraagd en opnieuw verteld. Jolmer Versteeg maakte eerder Spaghettirellen en Oorlogswinter en tekent nu voor de regie van De scheepsjongens van Bontekoe. 

De klassieker De scheepsjongens van Bontekoe is bijna 100 jaar oud, waarom brengen jullie het nu naar het theater? 
“De schrijver van de theaterbewerking Wessel de Vries en ik dachten na over een jeugdboek dat we voor het theater zouden willen bewerken. Het boek De scheepsjongens van Bontekoe, over schipper Bontekoe en de drie scheepsjongens die met de VOC naar Indië reizen, hebben we allebei als kind verslonden, een lievelingsboek. De scheepsjongens gaan heel naïef het schip op en maken grootse avonturen mee. Toen we het boek vorig jaar opnieuw lazen, viel het ons op hoezeer het vanuit een eenzijdig perspectief is geschreven. Het was juist voor ons een belangrijke reden om dit boek juist wel op de planken te gaan brengen, niet om er vanaf te zien.

Het boek wordt op dit moment nog steeds gelezen. De omslag van het boek is vernieuwd, de tekst is onveranderd. Er worden aannames en vooroordelen beschreven die niet meer stroken met de tijd waarin we leven. Bepaalde personages op het eiland zijn bijvoorbeeld nogal generaliserend. Het boek is gebaseerd op het scheepsjournaal van schipper Bontekoe en vanuit de ‘overheerser; geschreven. Door het boek voor het theater te bewerken, krijgen we de kans een perspectief toe te voegen. De thema’s zijn actueel: we bevragen ons koloniale verleden, we bieden excuses aan voor ons slavernijverleden. Dat speelt. Daarom geven we in de voorstelling een nieuwe draai aan dit avonturenboek. In het boek wordt de geschiedenis niet bevraagd, in de voorstelling wel. 

Nog een belangrijke reden om dit boek naar het theater te brengen is dat het een heel goed geschreven, spannend boek is. Een klassiek avonturenverhaal; je duikt een nieuwe wereld in met nieuwe gevaren, dat is spannend. Een avonturenverhaal zit boordevol dingen die je meemaakt, die je verrassen, die je moet trotseren, waar je nog nooit eerder van hebt gehoord, angsten die je moet overwinnen.”

Wie en wat gaan we straks op het toneel zien?
“De cast bestaat uit Jelle Mensink en Yari van der Linden, zij speelden al vaker in voorstellingen van Theatergroep De Jonge Honden. Daarnaast speelt Miracle van de Ruit mee. Zij studeert komende zomer af aan de Amsterdamse Toneelschool. Zij is geboren in Nigeria en toen zij op jonge leeftijd naar Nederland verhuisde heeft zij de film De scheepsjongens van Bontekoe vaak gekeken. Later, op zestienjarige leeftijd, las ze op school het boek en ging ze hierover vragen stellen. Waar heb ik altijd naar gekeken? Ik vind het heel leuk dat zij als het ware in de voorstelling de vragen stelt die zij destijds had als zestienjarige. Rosa Weekers is een Surinaams-Nederlandse actrice en verdiept zich ook in haar eigen theaterprojecten in ons gedeelde slavernijverleden en kolonialisme. Annabelle Hinam en Pleun de Roode spelen de rol van Hajo en Rolf en zijn geboren scheepsjongens wat mij betreft. Er zit een enorme levendigheid, humor en energie in deze jonge cast. 

We brengen het echt als een avonturenboek. Je gaat heel veel horen - er zit veel (live)muziek in de voorstelling - en zien. Bijvoorbeeld een enorme Neptunes die uit het water komt en de scheepsjongens aan de tand voelt of ze wel scheepswaardig zijn, een gevecht met een panter, er is een grote storm op zee. Je komt oren en ogen tekort hoop ik, net als de scheepsjongens zelf in hun avontuur.”

Waar kijk jij persoonlijk het meeste naar uit in het maken van deze voorstelling? 
“Ik kijk erg uit naar het maken van de personages. Het zijn bijzondere figuren op dat schip. En ik kijk er erg naar uit om weer met videokunstenaar Wieger Steenhuis te werken. Hij ontwikkelt de projecties en animaties en maakt daarbij gebruik van nieuwe videotechnieken. De acteurs gaan zelf ook met deze technologie samenwerken, wat voor ons allemaal iets heel nieuws is. Ze moeten als het ware met een virtuele panter gaan vechten op het toneel. Het lijkt me geweldig om uit te gaan zoeken hoe dat gaat werken op het toneel tijdens de repetities.” 

En voor de liefhebbers van het boek, gaan zij hun lievelingsboek nog wel herkennen? 
“Ja, fans van het boek gaan het boek zeker herkennen. We brengen echt de avonturen van Hajo, Padde en Rolf op het toneel, maar bevragen het ondertussen ook en het krijgt een verrassende wending…”

 

Ook interessant voor jou: