toneel

Sonny Boy

Solo Stories


wo 14 februari 2024   Kleine zaal

20:30 uur

Bestel snel


Sonny Boy laat het aangrijpende verhaal zien van een onmogelijke liefde en hoe ondanks de moeilijke en uitdagende situatie waar Waldemar en Rika zitten,ze  hun harten blijven openstellen voor elkaar en voor de medemens.

Herfst 1928: een 19 jaar jonge Surinaamse student trekt in Den Haag als kostganger in bij een gescheiden Hollandse vrouw Rika met vier kinderen. Als ze een half jaar later zwanger van hem blijkt, is het schandaal niet te overzien. Maar ondanks armoede en discriminatie slaagt het stel er in de jaren die volgen in een gelukkig en ook voorspoedig bestaan op te bouwen met hun zoontje Waldy, alias Sonny Boy. Dan breekt de Tweede Wereldoorlog uit, en besluiten ze joden in huis te nemen - met alle consequenties van dien.

Annejet van der Zijl, de schrijfster van het boek
Annejet van der Zijl: "Wat geweldig dat Solo Stories en Manoushka Zeegelaar Breeveld mijn Sonny Boy naar de Nederlandse theaters gaan brengen. Ik ken hun eerdere werk en betrokkenheid bij dit onderwerp en ik weet zeker dat dit iets heel moois gaat worden. Ik verheug me er nu al op om straks in de zaal te zitten."

Het stuk door de ogen van de regisseur
Regisseur Benno Hoogveld: "Waar boek en film de levens van de Surinaamse student Waldemar en de gescheiden Hollandse Rika volgen, benaderen we de voorstelling vanuit hun zoon Waldy. Hij zag zijn ouders voor het laatst op 14-jarige leeftijd, toen ze in de Tweede Wereldoorlog werden gedeporteerd omdat ze Joodse vluchtelingen opvingen. Daarna wordt Waldy opgevangen door familie en belandt in tehuizen, maar hij aardt nooit en later in zijn leven loopt hij dan ook vast. Hij beseft dat hij zijn verdriet al die jaren heeft weggestopt en dat het tijd wordt uit te zoeken wie zijn ouders nu daadwerkelijk waren - en wie hij zelf is. Ook al is het boek bijna 20 jaar geleden verschenen en begon dit waargebeurde verhaal bijna een eeuw geleden, de thema's die het verhaal in zich draagt, zoals racisme, oorlog en zelfonderzoek, zijn relevanter dan ooit. Ik ben blij en trots dat Annejet ons het vertrouwen geeft om Sonny Boy voor het toneel te bewerken."

Website: Sonny Boy

Benieuwd naar het maakproces? Kijk hier naar de making of video.

Voor de solovoorstelling 'Sonny Boy' produceert Solo Stories een speciale podcastreeks. 

In de eerste podcastaflevering bij de voorstelling 'Sonny Boy' gaat Dide Vonk in gesprek met Annejet van der Zijl en Manoushka Zeegelaar Breeveld.Annejet schreef het boek 'Sonny Boy' waarop de voorstelling is gebaseerd. Manoushka schrijft de tekst voor de voorstelling. 

Luister de podcast hier!

Ook interessant voor jou: