musical

The Prom


vr 21 oktober 2022   Grote zaal

20:00 uur

Bestel snel


za 22 oktober 2022   Grote zaal

20:00 uur

Bestel snel


zo 23 oktober 2022   Grote zaal

15:30 uur

Bestel snel


Met Pia Douwes, Dennis Willekens, Joke de Kruijf, Barry Beijer, Wieneke Remmers, Juliëtte van Tongeren, Soraya Gerrits e.v.a.

Het ultieme musicalfeest voor jong en oud met onweerstaanbare muziek, een hartverwarmend verhaal en verrukkelijke humor. Speld je corsage op, grijp je danspartner en gooi die jazz hands in de lucht, want… het is tijd voor een feestje!

Vier uitgedoofde Broadway-sterren doen alles om weer te gaan stralen en krijgen lucht van een provinciaal relletje. Emma wil maar één ding: met haar vriendin en liefde Alyssa naar de Prom, het feestelijke eindejaarsbal van haar school. Maar dat ligt moeilijk in haar conservatieve woonplaats. De ouderraad blaast het hele feest af. De ijdele artiesten grijpen hun kans om zelf weer in de spotlights te staan en trekken ten strijde. Maar wat begint als een slim zakelijk project om hun eigen imago op te poetsen, mond uit in een emotionele reis met maar één einddoel: jezelf kunnen en mogen zijn!

De Broadway-musical ontving zes Tony-nominaties en won de Drama Desk Award voor beste musical. In de succesvolle Netflix Original Film werden de hoofdrollen gespeeld door Meryl Streep, James Corden en Nicole Kidman.

 

"The Prom wordt met zo veel charme, geestdrift, enthousiasme én talent opgevoerd dat je er onmiddellijk in meegaat" | De Volksrant ★★★★

"Wat een lekkere feelgood musical! De beste sinds tijden wat mij betreft (...) Met een hedendaags onderwerp en doorspekt met heerlijke (dans)nummers en heel veel humor." | Theaterparadijs ★★★★★

Website: The Prom

Cast: Pia Douwes, Dennis Willekens, Joke de Kruijf, Barry Beijer, Wieneke Remmers, Juliëtte van Tongeren, Soraya Gerrits, Melise de Winter, Sjoerd Oomen e.v.a.

Creatives: Vertaling Jurrian van Dongen | Regie Paul van Ewijk | Choreografie Chiara Re | Muzikale leiding Billy Maluw | Decor Marjolein Ettema | Kostuums Arno Bremers en

Licht Coen van der Hoeven

Foto's: Annemieke van der Togt & Roy Beuving

Door Arno Gelder

Twee grandes dames van de Nederlandse musical, Pia Douwes en Joke de Kruijf, staan na 30 jaar weer zij aan zij in een grote muzikale productie. The Prom, de Amerikaanse succesmusical én NetFlix blockbuster, reist vanaf september langs de nationale theaters. ,,Het belangrijke en actuele thema van inclusie verpakt in een feest vol humor”, vinden beide musicalactrices.

In 1991 speelden Pia Douwes als Fantine en Joke de Kruijf de rol van Cosette in de iconische musical Les Misérables, waarmee beiden in Nederland doorbraken. Nu, ruim 30 jaar later, spelen de grande dames van de vaderlandse musical opnieuw zij aan zij The Prom - de succesrijke Broadwayproductie en bovendien absolute film hit op NetFlix.

Uitgerangeerde diva

Natuurlijk hebben de vriendinnen de blockbuster gezien. Pia Douwes keek uiteraard met meer dan gewone interesse naar Meryl Streep als de uitgedoofde Broadwayster Dee Dee Allen, de rol die zij straks op het podium vertolkt. ,,Dee Dee is een uitgerangeerde diva die maar niet kan inzien en begrijpen dat haar tijd is geweest. Ooit op handen gedragen, wordt ze in vernietigende recensies  afgemaakt. Haar karakter? Een egocentrische vrouw die zich verschuilt achter een façade. Maar tegelijk iemand met wie je ook te doen hebt. Een arm meisje van het platteland dat van geraniums houdt. Het is geen nare vrouw, eerder een persoon die denkt dat alles om haar draait en bij wie je denkt: ‘Ah, gossie…”

Joke de Kruijf speelt Angie Dickinson, een type met wie ze zich naar eigen zeggen wel verbonden voelt. ,,Ze heeft heel hard gewerkt in de musical business zoals dat in New York gaat. Twintig jaar lang heeft ze gezwoegd, zeg maar gerust zich het leplazarus gewerkt in het ensemble van de musical Chicago. Ze was understudy voor de rol van Roxy Hart. Ze wilde zo graag een keer Roxy spelen, maar het is er nooit van gekomen. Ik heb ook in Chicago gespeeld. In de hoofdrol als Velma Kelly. Dat dan weer wel.”

Klatergoud

The Prom vertelt het verhaal van vier musicalsterren (en sterretjes) die ernstig op hun retour zijn. Hun verslaving aan het applaus, het succes en het klatergoud van Broadway brengt hen naar een relletje in de provincie. Daar denken ze weer een rol van betekenis te kunnen spelen. De scholiere Emma wil met haar lief Alyssa naar het eindejaar bal van school, maar twee verliefde meisjes… dat is meer dan de conservatieve Amerikaanse gemeenschap kan verteren. Het bal wordt afgeblazen, maar de vier hebben daar zo hun eigen gedachten over.

Pia Douwes: ,,Het is een actueel thema, een musical met een message. Ik houd van theater met een diepere laag. Het is de taak van kunst om mensen een spiegel voor te houden, om hen te laten reflecteren op hun eigen bestaan. Behalve Emma maken deze vier op het podium zelf ook een levensreis: de een wordt verliefd en ontdekt haar vrouwelijke zachtheid, de ander komt in haar kracht te staan, weer een ander leert zichzelf te accepteren. Maar - het moet geen plat activisme of pamflettisme worden. Het zeer belangrijke onderwerp van inclusie is verpakt in een feestje met volop humor. De boodschap komt zo veel beter en scherper over.”

Empathie

Joke de Kruijf is het helemaal met haar eens. ,,Ik ben gelukkig opgegroeid in een heel diverse omgeving. Een van mijn broers vrienden was gay - ik vond daar niks raars aan. Iedereen mag zijn wie hij of zij is. Liefde overstijgt immers alles.  Wat maakt het in vredesnaam uit of dat ook liefde is tussen mensen van hetzelfde geslacht?  Voor mij is het sleutelwoord van The Prom empathie. Dat je mag zijn wie je bent in een steeds harder wordende wereld.”.

,,Gelukkig druipt The Prom ook van de zelfspot. De vier ‘sterren’ zijn tamelijk gefrustreerd, voelen zich ondergewaardeerd in de herfst van hun carrières. En dus besluiten ze de situatie aan te grijpen om zichzelf weer eens flink in de spotlights te plaatsen. Dat is heerlijk om te spelen. ”

Oudere actrices

Pia Douwes ontving onlangs de Musical Awards Oeuvreprijs (‘Een enorme verrassing, ik moest huilen toen ik het hoorde’) speelde zelf op Broadway (en het Londense West End) in de musical Chicago. Joke de Kruijf kent net als Pia Douwes een rijke (inter)nationale musicalcarrière. Hoe kijken zij aan tegen het oud(er) worden in het vak, tenslotte ook een van thema’s van The Prom.

Joke de Kruijf: ,,Tja, de ouder wordende actrice hè….  De tragiek en het verdriet van Angie Dickinson herken ik wel enigszins. Ik ben 57 en voel in die zin wel verwantschap. Net als Angie, die Roxy Hart in Chicago had willen vertolken, als was het maar voor één keer, had ik destijds zó graag Eliza Doolittle in My Fair Lady willen spelen. Ik ben een meissie van de straat uit Amsterdam-Noord hè? En ook nog eens sopraan. Dat is een onvervulde droom gebleven.”

Pia Douwes: ,,Ik ben na het overlijden van mijn vader letterlijk mijn stem kwijtgeraakt. Dolle paniek! Wie ben ik dan nog? De diepgewortelde angst om ineens alles te verliezen. Ik heb in mijn vak het hoogste bereikt, op Broadway gestaan. Ik heb zoveel prachtige dingen bereikt. Je hebt altijd hoge verwachtingen van jezelf en die wil, nee, móet je van jezelf elke keer waarmaken. Maar toen dacht ik: het zal toch niet afgelopen zijn?”

Opnieuw samen

De twee ‘musicalmaatjes’ kijken reikhalzend uit om, drie decennia later, opnieuw zusterlijk in één voorstelling te staan. Joke de Kruijf: ,,Geweldig om weer met Pia te spelen, heel bijzonder eigenlijk dat we 30 jaar later opnieuw samen op de planken staan. En wat hebben we in die tussentijd, onafhankelijk van elkaar, aan mooie en indringende ervaringen opgedaan. Die neem je allemaal mee naar deze musical.”

Pia Douwes: ,,In 1991 waren we nog groentjes. Tijdens Les Misérables deelden Joke, Vera Mann en ik de kleedkamer. Ik was toen al vol bewondering voor Joke - haar stem is een van de mooiste die ik ken. Een engelengeluid. Eerlijk: ik krijg altijd tranen in mijn ogen als Joke zingt.”

1ste aflevering met Jimi Hendrikse - de eerste repetitieweken

2de aflevering Optreden op de Uitmarkt!

3de aflevering De laatste repetitiedagen en de montageweek

Ook interessant voor jou: