toneel

Heisenberg

Theater Rotterdam


do 7 februari 2019   Grote zaal

20:00 uur

Bestel snel


Knetterend liefdesspel tussen twee theatericonen

  • De eerste Nederlandstalige bewerking van Heisenberg (Simon Stephens)
  • Regisseur Johan Simons zet topacteurs Hans Croiset en Elsie de Brauw tegenover elkaar

Midden op een hectisch, overvol station, ziet Georgie Alex en ze kust hem in zijn hals. Dit indringende moment dwingt de twee vreemden ertoe zichzelf op het spel te zetten. Eigenlijk zijn ze niet op zoek naar iets en zeker niet naar iemand, maar gaan ze tot hun eigen verrassing een ontdekkingsreis aan naar elkaar, naar zichzelf en naar wat het leven hen nog te bieden heeft. Ze proberen een manier te vinden om te leven met de obstakels die de weg naar vrijheid en geluk blokkeren.

'Heisenberg' is een knetterend liefdesspel tussen twee mensen die al een groot deel van hun leven hebben geleefd. Kan een liefdesrelatie op latere leeftijd onderzocht worden via een wetenschappelijk principe?

Het onzekerheidsprincipe van de Duitse natuurkundige Heisenberg over het onvoorspelbare gedrag van elementaire deeltjes. Hoe nauwkeuriger we de ene grootheid bepalen, des te minder weten we over de andere. En voor je het weet beweegt het deeltje zich een richting op die je niet had voorzien. Volgens dit principe toont het theaterstuk 'Heisenberg' de chemie tussen man en vrouw. De dynamiek tussen twee mensen die in alles van elkaar verschillen. Iedere scène begint met een clash, waarna het gedrag van beide geliefden zich in een totaal onberekenbare richting beweegt.

Website: Theater Rotterdam

Tekst: Simon Stephens

Vertaling: Ariane Schluter

Regie: Johan Simons

Met: Elsie de Brauw & Hans Croiset

Decorontwerp: Marc Warning

Kostuums: Elsie de Brauw i.s.m. kostuumatelier Theater Rotterdam

Fotografie: Lonneke van der Palen / Vruchtvlees

 

Johan Simons (1946) was oprichter van het roemrijke Hollandia, intendant bij de Münchner Kammerspiele, artistiek directeur van NTGent en intendant van de Rührtriennale. Vanaf 2018 is hij intendant van Schauspielhaus Bochum. Simons is regisseur van honderden voorstellingen in binnen- en buitenland, en grondlegger van het Europese, grensoverschrijdende theater. Zijn werk is bevlogen, maatschappijkritisch en politiek bewust. Theater dat lastige vragen stelt en een reflectie op de mens en de samenleving biedt. Simons nam meerdere onderscheidingen in ontvangst, waaronder de Europese prijs voor Vernieuwing in het Theater in 2000 en de Prins Bernhard Cultuurfondsprijs in 2014.

Hans Croiset (1935) begon zijn carrière bij het Rotterdams Toneel in 1953, waar hij in memorabele voorstellingen speelde als Thee en Sympathie en Een bruid in de morgen. Hij was artistiek leider en medeoprichter van verschillende toneelgezelschappen zoals Toneelgroep Theater en het Publiekstheater te Amsterdam. In 1988 richtte hij in Den Haag het Nationale Toneel op en in 1996 was hij medeoprichter van Het Toneel Speelt. Croiset ontving tweemaal de Louis d’Or, de theaterprijs voor beste mannelijke hoofdrol: in 1980 voor Antigone en in 2017 voor De Vader. Bovendien is hij onderscheiden met de VSCD Oeuvreprijs, De Prijs van Kritiek en de Drielanden Vondelprijs.

Elsie de Brauw (1960) studeerde aan de Toneelacademie van Maastricht en speelde onder andere bij Hollandia, ZT Hollandia, NT Gent, Toneelgroep Amsterdam en de Münchner Kammerspiele. Ze ontving tweemaal de Theo d’Or, de theaterprijs voor beste vrouwelijke hoofdrol: in 2006 voor Opening Night en in 2011 voor Gif. Voor haar rol in de film Tussenstand (2007) ontving ze het Gouden Kalf voor beste actrice.

Simon Stephens (1971) is een Britse toneelschrijver, zijn omvangrijke oeuvre wordt over de gehele wereld gespeeld. Zijn bewerking van Mark Haddons roman The Curious Incident of the Dog in the Night-time werd bekroond met zowel een Oliver als een Tony Award voor Beste Nieuwe Stuk en was in de oorspronkelijke versie in Carré te zien. In 2015 ging bij de Manhattan Theatre Company Heisenberg in première, dat vervolgens op Broadway en het Londense West End te zien was. Andere bekende stukken van zijn hand zijn Song from Far Away (gespeeld door Toneelgroep Amsterdam), Pornography, Punk Rock, Bluebird, Herons, Country Music, Harper Regan, Carmen Disruption en Birdland. Hij maakte verder naam met bewerkingen van Tsjechovs De Kersentuin en De Driestuiversopera van Kurt Weill en Bertolt Brecht. In 2017 gingen maar liefst vier stukken van hem in première in Engeland, waaronder een nieuwe bewerking van De Meeuw en een Engelstalige versie van Visconti's Ossessione (regie Ivo van Hove). Simon Stephens maakt deel uit van de artistieke kern van het Lyric Theatre en is vaste toneelschrijver van het Royal Court Theatre, beide in Londen.

Geniet voorafgaand aan de voorstelling van een heerlijke Dagschotel uit Karma's Keuken voor € 15,75 per persoon.

Op het menu staat: een Black Angus burger met bacon, ei, cheddarsaus, frieten en frisse sla.

Of de vegetarische optie: een bietenburger met citroenmayonaise, cheddar, ei, augurk, tomaat, frieten en frisse sla.

Locatie: Brasserie | € 15,75 | Inloop tussen 18.00 en 19.00 uur

Bestel nu uw Dagschotel.

Voor speciale wensen en vragen neemt u contact op met Kar-ma's Keuken via 06 - 248 620 77.

Maak uw avond compleet met een heerlijke borrelplank voor 2 personen. Voor € 12,50 geniet u in de pauze of na afloop van de voorstelling van blokjes oude kaas, fuet worst, olijven of nootjes, kipfingers en cheesesticks.

Bestel nu alvast uw borrelplank en bespreek voor de voorstelling, aan de bar, waar uw borrelplak klaargezet wordt.

Ook interessant voor u: