dans

Theater Rotterdam

Or die trying


wo 27 oktober 2021   Kleine zaal

20:30 - 21:35 uur

Bestel snel


LET OP: Voor toegang tot de voorstelling heb je een coronatestbewijs nodig. Gebruik hiervoor de Coronacheck-app. Vergeet ook vooral je legitimatiebewijs niet.
Kijk voor meer informatie op onze pagina Veilig naar het theater. Wij wensen je een fijn bezoek!


Keihard op zoek naar de beste versie van jezelf

Als Surinaamse immigrant vocht de vader van Alida Dors letterlijk en figuurlijk voor een beter leven. In zijn eigen boksschool propageerde hij een mentaliteit van groei, flexibiliteit, incasseren en nooit opgeven. Vechtlust, in allerlei vormen, wordt overgedragen van generatie op generatie. Dat inspireerde Dors om 'Or die trying' te maken. Dansers en thaiboksers gaan het gevecht aan met hun eigen grenzen. In het spanningsveld van ambitie, verwachtingen, zelfdiscipline en zelfdestructie zoeken zij hun eigen weg. Hoe ver zijn ze bereid te gaan? Is opgeven een optie? Become the best you, or die trying.

'Or die trying' werd genomineerd voor een Zwaan (VSCD Dansprijs) 2020. Uit het juryrapport:

“Mede door de korte filmbeelden van haar vader wordt de persoonlijke urgentie van choreograaf Alida Dors voelbaar. Incasseren en nooit opgeven, door de generaties heen, Dors heeft met Or die trying wederom een zeer relevante en aangrijpende voorstelling gemaakt.”

Or die trying is een voorstelling van BackBone in coproductie met Theater Rotterdam, tanzhaus nrw, met financiële steun van het Fonds Podiumkunsten en het Amsterdams Fonds voor de Kunst.

Alida Dors (Amsterdam, 1977) danste al op jonge leeftijd bij verschillende breakdance crews, zoals Turn it Loose. Ze werd een veelgevraagde danseres, stond op het podium met hiphopsterren als P. Diddy en Usher en richtte zich uiteindelijk volledig op choreografie. Ze was artist in residence bij MC theater in Amsterdam en Korzo in Den Haag. In 2012 won ze de Prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht.
Dors werd in 2004 artistiek leider van Solid Ground Movement, een van de eerste hiphopdansscholen in Amsterdam. Sinds 2012 leidt ze haar eigen dansgezelschap BackBone en in 2020 werd ze artistiek directeur van Theater Rotterdam.

Dors werkt zowel in het theater als in de publieke ruimte en combineert hiphop met disciplines als moderne dans, muziek, spoken word en video. Zo creëert zij haar eigen danstaal. Diversiteit en nieuwsgierigheid kenmerken ook de dansers van BackBone.

Dors is naast choreograaf ook socioloog. Voor haar is het vanzelfsprekend dat menselijk gedrag de kern is van haar werk. Wie een voorstelling van BackBone bezoekt wordt uitgedaagd tot reflectie over ons aandeel in deze samenleving. Zowel op het toneel als daarbuiten zijn het doorbreken van machtsstructuren en het conflict tussen de mens en het systeem haar inspiratiebronnen. BackBone draagt daarmee niet alleen bij aan de ontwikkeling van hiphop in het theater, maar ook aan het publieke debat.

concept en choreografie: Alida Dors
muziek: Simone Giacomini
dramaturgie: Peggy Olislaegers
kostuums: Isis Vaandrager
licht: Jeffrey Steenbergen
filmmontage: Sara Orfali
dans: Dane Badal, Tyrone Menig en Jason Winter
thaiboksers: Anne de Beer, Dolly Macbean, Juliana Monsalve Arteaga, Loraine Pengel en Yara Piekema
met dank aan alle dansers en boksers: Donna Chittick, Ewald Comvalius, Jaike Belfor, Solid Ground Movement, Sportcentrum Kops en Simson Gym

Ook interessant voor jou: