toneel

MANSHOLT

Locatietheater van Toneelgroep Jan Vos


wo 18 augustus 2021   Bij Tjoonk, Rodijksweg 9a, Deventer

19:30 - 21:15 uur

Bestel snel


do 19 augustus 2021   Bij Tjoonk, Rodijksweg 9a, Deventer

19:30 - 21:15 uur

Bestel snel


vr 20 augustus 2021   Bij Tjoonk, Rodijksweg 9a, Deventer

19:30 - 21:15 uur

Bestel snel


za 21 augustus 2021   Bij Tjoonk, Rodijksweg 9a, Deventer

19:30 - 21:15 uur

Laatste kans


zo 22 augustus 2021   Bij Tjoonk, Rodijksweg 9a, Deventer

14:00 - 15:45 uur

Laatste kans


wo 25 augustus 2021   Bij Tjoonk, Rodijksweg 9a, Deventer

19:30 - 21:15 uur

Bestel snel


do 26 augustus 2021   Bij Tjoonk, Rodijksweg 9a, Deventer

19:30 - 21:15 uur

Bestel snel


vr 27 augustus 2021   Bij Tjoonk, Rodijksweg 9a, Deventer

19:30 - 21:15 uur

Bestel snel


za 28 augustus 2021   Bij Tjoonk, Rodijksweg 9a, Deventer

19:30 - 21:15 uur

Bestel snel


zo 29 augustus 2021   Bij Tjoonk, Rodijksweg 9a, Deventer

14:00 - 15:45 uur

Bestel snel


MANSHOLT is aangrijpend toneel over de moed die het kost om te veranderen

  • Locatietheater van Toneelgroep Jan Vos, de maker van GAS
  • Met Helmert Woudenberg, Trudi Klever, Bart Klever e.a.

MANSHOLT was de eerste voorstelling van Toneelgroep Jan Vos. In de zomers van 2014 en 2015 speelde het stuk over voormalig eurocommissaris Sicco Mansholt met veel succes op tal van boerderijen. De voorstelling werd door pers en publiek bejubeld en door het Nederlands Theater Festival geselecteerd als een van de beste voorstellingen van 2015.

Op veler verzoek is MANSHOLT dit seizoen weer terug. Nu in een splinternieuwe tent waarin je beschut zit tegen weer en wind, volledig coronaproof, op een unieke locatie op het boerenberijf Bij Tjoonk, met een fantastisch uitzicht op het landschap rondom.

De thematiek van MANSHOLT is actueler dan ooit: Nu we de klimaatverandering aan den lijve ondervinden en de stikstofcrisis acuut is, stelt het stuk een vraag waar niemand in de samenleving meer omheen kan: heb jij de moed om je leven te veranderen? En hebben wij, als maatschappij, de moed om een nieuwe koers te gaan varen? Een groot maatschappelijk thema in een persoonlijk verhaal over mensen in crisis.

Toneelgroep Jan Vos maakte de afgelopen jaren een reeks succesvolle voorstellingen op locatie, zoals Koning van het Grasland en het imposante drieluik GAS. Aangrijpend en meeslepend toneel, over gewone mensen in een wereld in verandering.

"Het is een verhaal dat verteld moet worden, en dat gebeurt kraakhelder, met prima acteerwerk.” | Dagblad van het Noorden

Website: Toneelgroep Jan Vos

Het is 1972. Euro-commissaris van Landbouw Sicco Mansholt staat aan de vooravond van zijn pensioen, zijn werk zit erop. 

Dan komt de Club van Rome met het alarmerende rapport Grenzen aan de groei. Als Mansholt ziet wat de gevolgen zijn van het beleid van schaalvergroting, waarvoor hij zich zijn leven lang heeft ingezet, slaat de schrik slaat hem om het hart. Hij breekt radicaal met zijn oude overtuigingen. En tot afgrijzen van de mensen om hem heen wordt hij een van de eerste pleitbezorgers van een kringloop-economie.

Als hij daarnaast ook nog eens verliefd wordt op zijn 40 jaar jongere stagiaire Petra Kelly, de latere oprichtster van Die Grünen in Duitsland, is de chaos compleet. Voor het eerst in zijn leven kan Sicco niet kiezen. Moet hij met zijn vrouw na zijn pensioen in Drenthe gaan wonen? Of is het nog geen tijd om zich terug te trekken en gaat hij samen met Petra de wereld in om zijn nieuwe politieke boodschap te verkondigen?

MANSHOLT is aangrijpend toneel over de moed die het kost om te veranderen.

Het stuk wordt gespeeld door Helmert Woudenberg (als Sicco Mansholt), José Kuijpers, Trudi Klever, Bart Klever, Stefanie van Leersum, Wim Bouwens en Tjeerd Bischoff. De regie is in handen van Jeroen van den Berg.

“De puntige, heldere tekst van Tjeerd Bischoff heeft alle trekken van een romantische komedie, die Mansholt upbeat houdt.” NRC

“Met een handjevol uitstekende acteurs, een snelle opeenvolging van dialogen en een handzaam decor is dit puur teksttoneel.” De Volkskrant

Credits

Spel: Helmert Woudenberg, Trudi Klever, Bart Klever, José Kuipers, Stefanie van Leersum, Tjeerd Bischoff / Wim Bouwens

Tekst: Tjeerd Bischoff

Regie : Jeroen van den Berg

Componist:  Jaap van Keulen

Kostuumontwerp/toneelbeeld: Ellen Klever

Lichtontwerp: Paul van Laak

Mansholt is een voorstelling op locatie. In Overijssel speelt Toneelgroep Jan Vos twee weken lang (van 18 tot en met 29 augustus) bij Jeroen en Marleen Spikker van Bij Tjoonk. 

Bij Tjoonk
Rodijksweg 91
7427 RD Deventer

Plan je route

In onderstaande video leer je dit bijzondere boerenbedrijf beter kennen.

Sicco Mansholt was één van de eerste pleitbezorgers van de kringloopeconomie. Bij de voorstelling organiseert Toneelgroep Jan Vos iedere zaterdag een talkshow over de vraag hoe we als maatschappij een nieuwe koers kunnen varen. In een tijd waarin we muurvast lijken te zitten in oude gewoontes en ingesleten patronen, laten we mensen aan het woord  die met creatieve oplossingen en onverwachte invalshoeken komen. Mensen uit de praktijk, maar ook denkers en bestuurders.

Op de locatie is de tentoonstelling Boeren in Beweging te zien, waarbij een aantal agrariërs geportretteerd wordt in beeld en tekst.

Houd de website en social-mediakanalen van Toneelgroep Jan Vos in de gaten voor updates en meer informatie.

De catering wordt verzorgd door het Hof van Colmschate.

Het dinermenu* (€22,50) bestaat uit twee gangen:

  • Frisse salade met carpaccio van Rundveebedrijf De Ossekop en oude kaas van Kloas.
  • Varkenshaas van Piggy’s Palace in champignon-roomsaus. Geserveerd met Broaderkes, huisgemaakte appelcompote en geblancheerde wortelen.

Voorafgaand aan de matinee voorstellingen op zondag kan er een lunch* bijgeboekt worden en op zaterdag is er soep & brood* voor de bezoekers van de talkshow voorafgaand aan de voorstelling.

*Wil je vegetarisch eten of heb je voedselallergieën ed. neem dan contact op met Toneelgroep Jan Vos via locatie@toneelgroepjanvos.nl.