toneel

LOWIE VAN OERS

TURING


vr 26 januari 2018   Theater Bouwkunde

20:30 uur

Via de organisatie


Het verhaal van een jongen die een denker is, maar een dichter zou willen zijn…

  • Voorstelling in Theater Bouwkunde

In TURING brengt Lowie van Oers een ode aan Alan Turing, de man die op zijn vierentwintigste het grootste probleem uit de wiskunde oploste en met zijn turingmachine het begin van de computer inluidde. Die een oorlogsheld werd door de Duitse code, de enigma, te kraken. Die veroordeeld werd vanwege zijn homoseksualiteit in het Engeland van de jaren vijftig, chemisch gecastreerd werd en twee jaar later, op zijn eenenveertigste, zelfmoord pleegde met een vergiftigde appel. En Lowie brengt een ode aan de wiskunde zelf. Aan de abstractie. De logische redenering. De schoonheid van het bewijs. En het denken. Het elke keer weer een stap verder denken. Want zoals elke wiskundige weet ligt de waarheid altijd nog één laag dieper.

Lowie van Oers sloeg op zijn vierde de tweede klas van de kleuterklas over. Op zijn achtste werd hij tweede van Nederland met schaken. Op zijn achttiende studeerde hij een jaar lang natuur- en wiskunde. Op zijn twintigste begon hij aan de Arnhemse toneelschool, waar hij in 2012 afstudeerde. TURING is zijn eerste theatertekst en zijn derde voorstelling bij Generale Oost.

Theaterkrant ★★★★★

'De monoloog TURING van Lowie van Oers is zo volmaakt weerbarstig als de realiteit zelf: zo zie je het toch niet vaak in het theater."

de Volkskrant ★★★★

"Lowie van Oers brengt de dichter en de denker in TURING prachtig samen."

Tekst en spel: Lowie van Oers
Regie: Suze Milius
Set design: Studio Dennis Vanderbroeck
Tekstcoach: Willem de Wolf
Voorpubliciteitsfoto: Joost de Haas
Scenefoto’s: Menno van der Meulen
Met dank aan: OT rotterdam, Tobias Nierop, Philip Michgelsen, Göran Sundholm en Kevin Toma

Ook interessant voor u: