toneel

De tranen van Ang

Volksoperahuis


do 25 november 2021   Kleine zaal

20:30 - 21:35 uur

Bestel snel


LET OP: Voor toegang tot de voorstelling heb je een coronatestbewijs nodig. Gebruik hiervoor de Coronacheck-app. Vergeet ook vooral je legitimatiebewijs niet.
Kijk voor meer informatie op onze pagina Veilig naar het theater. Wij wensen je een fijn bezoek!


Een volksopera over helden die schurken blijken, familietradities en wederzijds onbegrip


De helden van toen, ze staan in rijen
Op sokkels van brons
In steden op pleinen
Het dode bewijs
van wie wij ooit waren
oceanen bevaren
Schippers naast God

De tranen van Ang is een Westfriese volksopera over helden die schurken blijken, familietradities en wederzijds onbegrip. Meesterverteller Arie de Mol, zanger en acteur Kees Scholten en componist en muzikant Jef Hofmeister brengen een muzikaal volksverhaal over de Gebr. Coen (jaja, verre nazaten van…) twee ondernemers die een reusachtig Oosters houten beeld hebben geërfd van hun overoveroveropa. Als blijkt dat het beeld op de internationale opsporingslijst van koloniale roofkunst staat en terug zal moeten naar het land van herkomst slaat de vlam in de pan. Zowel binnen de familie, als daarbuiten.|

De tranen van Ang is een verhaal over historisch besef of het gemis daaraan. En het is een menselijk drama over de moeilijkheid om dat waaraan je gehecht bent geraakt, terug te geven. Met een mix van humor, diepgang en gevoelvolle liederen speelt en zingt het Volksoperahuis over dit actuele thema, dat haar wortels heeft in het koloniale verleden van ons land.

"Met een warm gevoel voor dorpse entourage en naïeve broedertwisten brengen Scholten en De Mol met simpele middelen de lokale gebeurtenissen tot leven. Af en toe neemt de heldere vertelling een verrassende afslag, waardoor die onderhuids toch ook gaat over reputatieschade, ondernemerszin en Hollandse betweterigheid, alsook over meldingsplicht, gewetensconflicten en echo’s uit het verleden, die steeds dichterbij komen.
(…) op accordeon is hij (Jef Hofmeister) als vanouds op dreef. Met als oorwurm het gezamenlijk aangeheven lied De helden van toen, over hoe offers zonden worden en helden schurken. En hoe op sokkels van brons ‘de dode bewijzen’ staan ‘van wie wij ooit waren, oceanen bevaren, schippers naast God’. Blijft het ‘een open wond die nooit meer geneest?’ vragen de mannen zich retorisch af: ‘Zijn de helden van nu, de schurken van morgen?"Annette Embrechts, Theaterkrant

 

Website: Volksoperahuis

Met:

Arie de Mol – verteller

Kees Scholten – zanger/acteur

Jef Hofmeister – componist/accordeonist

“Volksoperahuis heeft een prachtige voorstelling gemaakt. Over koloniale roofkunst en polderjongens, white fragility en JP Coen”

“Schitterende liederen”

“Een geweldig relevante voorstelling”

 

Volks: aansprekend voor iedereen

Opera: grote maatschappelijke, morele en religieuze dilemma’s worden niet geschuwd
Huis: theater als een plek waarin je thuis kunt komen

Het Volksoperahuis bestaat uit liedschrijver/componist/muzikant Jef Hofmeister en  acteur/regisseur/zanger Kees Scholten. De afgelopen 30 jaar hebben zij de volksopera als  volstrekt eigen genre ontwikkeld; muziektheatervoorstellingen die actuele maatschappelijke  thema’s op een muzikale, toegankelijke en humoristische manier aansnijden. Zo werden  hete hangijzers als het Nederlandse slavernijverleden, de (de)kolonisatie van Indonesië en  de hedendaagse gevolgen van de landing van Jan van Riebeeck op de Kaap, niet geschuwd. 

Bij Het Volksoperahuis neemt de muziek samen met het verhaal altijd een centrale plaats in. Het bezingen van het lief en het leed van het leven, treft vaak sneller doel dan alleen maar  het praten hierover.

Ook interessant voor jou: