toneel

BABA

Met Willem Voogd & Evgenia Brendes


za 23 december 2023   Kleine zaal

20:30 uur

Verkoop start do 1 juni 10:00


Een onmogelijke liefde en een onwaarschijnlijke reis door Europa in oorlogstijd

-Baba, kort voor Babuschka, betekent Oma in het Russisch-

Het is 1944 als de Russische oma van acteur Willem Voogd (o.a. bij het grote publiek bekend van Mees Kees en De proefkeuken) vanuit Odessa in de voormalige Sovjet-Unie op een Duitse trein stapt naar het Westen; de liefde achterna. Wat volgt is een reis van zes maanden, dwars door Europa tijdens de Tweede Wereldoorlog. Via gebombardeerde spoorlijnen, werkkampen en illegale grensovergangen komt ze uiteindelijk aan bij haar liefde in Nederland.

In 2021, bijna tachtig jaar later, legt haar kleinzoon in haar voetsporen dezelfde reis af, van Odessa, tegenwoordig in Oekraïne, naar Velsen, en gaat op ontdekkingstocht naar de vrouw achter Baba. Niet lang daarna valt Poetin Oekraïne binnen en wordt voor de tweede keer de wereld waar Baba vandaan komt bruut veranderd.

De reis van Willem resulteerde eerder in de succesvolle podcast BABA en wordt nu naar het toneel gebracht. Samen met actrice Evgenia Brendes duikt Willem de geschiedenis van zijn oma in en komt achter een heel andere kant van Baba dan hij aanvankelijk dacht.

Nagesprek
Direct na afloop is er in de zaal een nagesprek welke zo’n 15 minuten duren. De acteurs gaan in gesprek met het publiek.

Website: Baba de podcast

Spel: Willem Voogd en Evgenia Brendes

Tekst: Dorien van Gent

Regie: Frank Siera

Muziek: Darius Timmer

Producent: Akkers en Velden

 

Ook interessant voor jou: