toneel

Etty Hillesum - dat onverwoestbare in mij

Julika Marijn


wo 23 april 2025   Kleine zaal

20:30 uur

Bestel snel


Ter ere van tachtig jaar vrijheid richt Julika met Etty Hillesum - Dat onverwoestbare in mij een ontroerend monument op voor deze onverschrokken vrouw die voluit wilde leven en ondanks alles haar innerlijke licht brandend wist te houden.

Steeds weer wordt theatermaker Julika Marijn opnieuw geraakt door de dagboeken en brieven van de joodse Etty Hillesum (1914-1943). Haar oeuvre is een hartstochtelijk pleidooi voor de liefde en de schoonheid van het leven. Met haar zoektocht naar innerlijke vrijheid in de duistere periode van de oorlog, haar poëtische taal en relativerende zelfspot, is Etty’s werk voor miljoenen mensen wereldwijd een blijvende inspiratiebron. In de uitdagende tijden waarin we nu leven is Etty’s gedachtegoed actueler dan ooit en van universele waarde.

Website: Julika Marijn

Concept en spel: Julika Marijn

Regie: Diederik van Vleuten

Tekst: Julika Marijn, Etty Hillesum

Techniek: Coen Jongsma

'Indrukwekkende voorstelling over de laatste jaren van Etty Hillesum.’ | NRC

‘Marijn brengt haar solovoorstelling met grote toewijding en in een beheerste stijl, naturel, nooit over-geëmotioneerd, soms zelfs met distantie. Dat werkt goed. Briljant is de redenering van Hillesum waarom zij níet wil onderduiken. Tot op het laatst behoudt de voorstelling een optimistische toon, en dat is indrukwekkend. Beklemming en hoop gaan samen. Dat is knap gedaan, want op die manier behoudt Dat onverwoestbare in mij exact wat een historische voorstelling moet doen: je waant je in de tijd van toen, zonder kennis van nu.’ | Theaterkrant

Ook interessant voor jou: