Opvanglocatie voor Oekraïense musici en (opera)zangers geopend


Het Irishuis aan de Keizerstraat in Deventer, een opvanglocatie voor vluchtelingen met een professie in de culturele sector (muziek en opera) is geopend.  Initiatiefnemers Ischa Arnoldus (programmeur van de Deventer Schouwburg) en Jeroen Weierink  (dirigent van het Opera & Ballet van Charkov) willen vluchtelingen hiermee de gelegenheid bieden hun professie te blijven uitoefenen. Dat kan bij de buren van het Irishuis: de Deventer Schouwburg en het Kunstcircuit.  Daarnaast worden met de bewoners landelijke en regionale optredens georganiseerd en samenwerkingen opgezocht. Eerste project is een tournee langs 22 theaters met de opera Cosí fan Tutte in seizoen 22-23.

 

Na de dringende oproep voor creëeren van opvanglocaties door burgemeester König ontstond in de Deventer Schouwburg het plan om de leegstaande verdiepingen van het Irispand en het voormalige Filmhuis de Keizer als locatie geschikt te maken,

Ischa Arnoldus over het initiatief: “Wij kunnen als cultureel huis een centrale plek vormen voor de culturele makers uit de Oekraïne. Juist een plek voor culturele verbinding is van essentieel belang voor creatieve makers.  Je bent als vluchteling ontdaan van alles, maar met een plek voor je professie wordt je langzaam weer ‘iemand’.

Rechtstreekse contacten met zangers, muzikanten en makers in Oekraïne waren er via de Nederlandse dirigent Jeroen Weierink. Al vele jaren is hij o.a. dirigent van het Opera & Ballet van Charkov. Het gezelschap is ook vaste gast in de Deventer Schouwburg. Het plan is omarmd door de Gemeente Deventer die, samen met coördinator Ard Nijland en een grote groep vrijwilligers, alles in het werk heeft gesteld om het pand geschikt te maken tot opvanglocatie voor 40 bewoners.

 

Ukraine Liberation Orchestra

Nu de bewoners gesetteld zijn worden de initiatieven ontplooid. In samenwerking met twee grote landelijke impresariaten (IMPACT Entertainment en Senf Theaterpartners) is het gelukt een landelijke tournee op te zetten van de opera ‘Cosí fan Tutte’ met musici en zangers uit Oekraïne onder de naam Ukraine Liberation Orchestra. Deze opera zal op 22 grote theaters in het land te zien zijn. Naast Deventer (4 maart 2023) ook o.a. in  Rotterdam, Tilburg en Den Haag.


Maar er komt meer

Binnenkort organiseert de schouwburg een ‘Music Binds Us’ concert met de bewoners van het Irishuis. Een mooie gelegenheid om elkaar te leren kennen en voor de musici om de bewoners van Deventer te laten genieten van hun vak. 

Samen met de bewoners van het Irishuis en de Hospitality Business School van Saxion University wordt op 8 juli een pop up Oekraïens restaurant geopend in de Deventer Schouwburg. Een prachtige samenwerking om van te smullen.

  

Meet & Eat with Ukraine – uniek Oekraïens pop-up diner in onze brasserie: Een 3-gangendiner inclusief live muziek van Oekraïense muzikanten uit het Irishuis

Lees meer en reserveer je plek

Naast het Irishuis in Deventer opende in Den Haag The United Ukrainian Ballet Foundation. In het voormalig Conservatorium is een veilig onderkomen voor 50 Oekraïense balletdansers en danseressen gecreëerd. Ze wonen en werken hier met elkaar. In totaal kunnen er 250 vluchtelingen worden opgevangen op de locatie. De Ballet Foundation biedt ruimte aan The Dutch Center for Ukrainian Dansers onder leiding van Rinus Sprong en The United Ukrainian Ballet Company waarvan Igone de Jongh artistiek leider is. De balletten van The United Ukrainian Ballet Foundation worden straks begeleid door musici uit Oekraïne die nu in Nederland verblijven.

Dirigent Jeroen Weierink vertelt over de Benefietconcerten, het Irishuis en het Ukraine Liberation Orchestra.

 

Bekijk hier het item (start vanaf minuut 13:55)