Theater is voor iedereen! Graag geven we je meer informatie over rolstoelplaatsen in de zaal, voorzieningen voor slechthorenden en blinden of slechtzienden. Ook lees je meer over de bereikbaarheid van de schouwburg en de toegankelijkheid van het gebouw.
Op rij 8 in de Grote Zaal, die geheel drempelvrij benaderd kan worden, zijn er maximaal 6 rolstoelplekken. In de Kleine Zaal zijn er standaard 2 rolstoelplekken op rij 1. De rolstoelplekken zijn alleen telefonisch te boeken via 0900-4000 300 (normale belkosten). Het is belangrijk dat je doorgeeft of je met een lage rolstoel zonder apparatuur, of met een grote (brede) rolstoel met een hoge rugleuning en eventueel extra apparatuur naar de schouwburg komt.
Op de avond zelf word je met jouw eventuele mede-bezoeker als eerste de zaal in begeleid. Meld je daarom op tijd (minimaal 20 minuten voor aanvang) bij onze vrijwilligers of medewerkers in het Theatercafé.
De rolstoelplek en de stoel van je mede-bezoeker zijn betaalde plekken met het normale tarief. Kom je met een rolstoel naar het theater en kun je niet zelfstandig van en naar je plek, dan kan één van onze vrijwilligers je naar je plek begeleiden.
Het is mogelijk om met een rollator de zaal te betreden. Vooraf aan de voorstelling zal de rollator door een medewerker buiten de zaal worden geplaatst. Na de voorstelling wordt deze weer teruggebracht naar je plaats. Om gemakkelijk je stoel te bereiken met de rollator, raden wij je aan een stoel aan de evenzijde (rechterkant) van de zaal te reserveren, bij voorkeur aan het zijgangpad. Om de zaal te betreden maakt je gebruik van de mindervalide lift of een trap met vier treden. Wij assisteren je hierbij graag waar nodig.
Wij hebben een rolstoel te leen, zodat je naar je stoel gebracht kunt worden in de rolstoel. Vraag hiernaar bij onze vrijwilligers of floormanager.
Wanneer je met je scootmobiel naar de schouwburg komt, kun je eventueel gebruik maken van een leenrolstoel om naar je zitplaats in de zaal te gaan. De scootmobiel zal buiten voor het pand geparkeerd moeten worden (hier is in het theater geen plek voor). Wanneer de voorstelling is afgelopen, brengt een medewerker de leenrolstoel weer naar je stoel zodat je weer terug kan naar je scootmobiel.
Om gemakkelijk je stoel te bereiken met de leenrolstoel, raden wij je aan een rolstoelplaats te reserveren of een stoel aan de evenzijde (rechterkant) van de zaal te reserveren, bij voorkeur aan het zijgangpad.
De Deventer Schouwburg beschikt over een infrarood geluidsversterking voor slechthorenden. Ook mensen zonder gehoorapparaat kunnen van dit systeem gebruik maken. Deze infrarood hoorbeugels zijn kosteloos te leen bij de balie.
Voorstellingen met audiodescriptie van Komt het Zien!
Samen met Komt het Zien! zorgen wij ervoor dat voorstellingen voor zo veel mogelijk mensen toegankelijk zijn. Een blindentolk van Komt het Zien! beschrijft tijdens de voorstelling wat er te zien is. Door een koptelefoon hoort de blinde of slechtziende bezoeker de tolk en weet zo precies wat er gebeurt. Vooraf geeft de blindentolk ook extra uitleg over het decor en de kostuums en is er een speciale meet & feel inleiding.
Bij de volgende voorstellingen is er audiodescriptie voor blinden en slechtzienden aanwezig. Bij deze voorstellingen kun je ook jouw hulphond meenemen.
Heb je nog vragen, bestel je liever telefonisch en/of kom je met een hulphond? Bel met onze servicebalie via 0570 – 683 555 of reserveer via info@deventerschouwburg.nl.
Hulphond
Een getrainde hulphond mag mee naar binnen om je te begeleiden. Je kunt telefonisch contact opnemen met onze servicebalie via 0570 – 683 555 of reserveer via info@deventerschouwburg.nl om hiervoor geschikte plaatsen te bespreken.
De Deventer Schouwburg is zowel met de auto als met het openbaar vervoer goed te bereiken. De schouwburg ligt tegenover het NS station en het busstation en nabij diverse parkeergarages. Binnen enkele minuten sta je voor de deur.
Eigen vervoer
Kom je met eigen vervoer naar de Deventer Schouwburg, dan kun je kiezen uit verschillende mogelijkheden:
1. Centrumgarage (Op de Keizer 1, 7411 TC Deventer)
+/- 350 m van de schouwburg, op 4 minuten loopstand.
2. Parkeergarage Stationsplein (Stationsplein 1, 7411 HB Deventer)
+/- 180 m van de schouwburg, op 1 minuut loopafstand.
3. Q-Park De Boreel (Boreelplein 45, 7411 EH Deventer)
+/- 550 m van de schouwburg, op 7 minuten loopafstand.
Het is ook mogelijk om eerst bezoekers af te zetten bij de ingang van de Deventer Schouwburg (Leeuwenbrug 2, 7411 TJ Deventer) en daarna de auto te parkeren.
Taxi
Indien je met de taxi komt is het mogelijk om tijdelijk voor de ingang te stoppen.
Openbaar vervoer
Plan je reis met het openbaar vervoer naar de Deventer Schouwburg via Openbaar Vervoer Reisinformatie of bel de Inlichtingenlijn Openbaar Vervoer: 0900 - 9292 (€ 0,90 pm).
In de Deventer Schouwburg bevinden zich één lift en één mindervalide lift. Met de lift bereik je de eerste en tweede etage (balkon). De mindervalide lift bevindt zich naast het damestoilet bij de ingang van de Kleine Zaal en deze brengt je naar het niveau van de Grote Zaal waar de rolstoelplaatsen zijn. Deze lift moet handmatig bediend worden, dit doe je door de knop ingedrukt te houden. Wij hebben vrijwilligers die je hiermee kunnen helpen. De mindervalide lift zit op een plek waar het voor kan komen dat er veel andere bezoekers omheen lopen.
Bij een grote rolstoel kan het zijn dat er geen plek is om tegelijkertijd met het gezelschap plaats te nemen in de lift. Naast de lift is een trap voor het gezelschap.
In de schouwburg zijn twee mindervalidentoiletten. Eén op de begane grond (naast de garderobe) en één op de eerste verdieping (tussen het Theatercafé en de lift). Deze zijn aangegeven met het rolstoelsymbool. Op de eerste etage bevindt zich in het toilet ook de baby-verschoon-plek.
De toiletten zijn ruim opgezet en uitgerust met beugels naast het toilet en een aangepaste wasbak. Verder is de ruimte uitgerust met een alarmsysteem.
Wij proberen zoveel mogelijk aan de toegankelijkheidseisen van DigiToegankelijk.nl te voldoen. Dit maakt onze website gebruiksvriendelijker en beter toegankelijk en bruikbaar voor verschillende doelgroepen met en zonder beperking. Bekijk de toegankelijkheidsverklaring.
Heb je vragen, suggesties of opmerkingen over onze toegankelijkheid? Wij horen graag van je. Vul hiervoor onderstaand formulier in.