toneel

Kompagnie Kistemaker

BRAM


wo 19 maart 2025   Kleine zaal

20:30 uur

Verkoop start di 28 mei 10:00


Oerol-hit komt naar de zaal! In BRAM gaan Karlijn Kistemaker en Daniel Cornelissen op ontdekkingstocht door Daniels familiegeschiedenis. Was zijn oma Brammetje Cox een vooruitstrevende feminist? Een compromisloze kunstenaar? Een harteloze moeder? En wie is eigenlijk Daniels verdwenen opa?  – Verheug je op een Brabants familieverhaal met mythische proporties. En cassettebandjes. Veel cassettebandjes.

De Eindhovense Maria Croonen (1934 – 1998) gooit haar leven van huisvrouw en tandartsassistente om en wordt autodidact beeldend kunstenaar. Langzaamaan transformeert moeder Maria in kunstenaar Bram. Brammetje Cox leeft voor de kunst, maar is tegelijkertijd een alleenstaande moeder met vier kinderen. In haar leven maakt Bram radicale keuzes en die blijven niet zonder gevolgen. In de voorstelling blikken Daniel en Karlijn terug op Brammetjes leven. Ze gaan in gesprek met betrokkenen van toen, maar raken steeds verder verstrikt in een web van meningen en verhalen.

BRAM dompelt je onder in een verrassende geluidswereld. Met een stiekeme rol van een foley-artist.

Luister ook BRAM de podcast! In deze uitpluispodcast ontrafelen Daniel en Karlijn het mysterie rond Daniels onbekende opa. Podcastmaker Serin Utlu vervlecht dit met eigen ervaringen over moederschap en zoomt uit naar het spanningsveld tussen ouderschap en kunstenaarschap.

spel, concept en tekst Daniel Cornelissen & Karlijn Kistemaker

foley artist Chris Koopman

scenografie en kostuums Calle de Hoog

dramaturgie Hilde van Beek

eindregie Eva Meijering

techniek Jens Bakker

productie Judith Rosendaal

technisch producent en geluidsontwerp Rick Gobee

lichtontwerp Yuri Schreuders

podcast o.a. Serin Utlu

Kompagnie Kistemaker uit Arnhem maakt muzikaal en magisch theater. Multidisciplinair, documentair, te zien op locatie en in zalen. Met persoonlijke verhalen en grondig vooronderzoek reflecteren we op de wereld van nu. Wanneer en hoe valt niet te zeggen, maar altijd vallen fictie en realiteit wonderlijk samen. Ons werk is speels en openhartig. Theater produceren is onze core business, als het materiaal erom vraagt komt er soms een EP of podcast uit voort.

In BRAM werkt de Kompagnie samen met acteur Daniel Cornelissen.

"Een boeiend portret" | NRC

“Cornelissen is een technisch zeer sterke speler die sensitief en ingeleefd spel plaatst tegenover de aardse, droogkomische podiumpresentatie van Kistemaker” | Theaterkrant keuze van de criticus

"Bram is een voorstelling die steeds meer diepgang krijgt, zeker als de emoties en persoonlijke ervaringen van de acteurs het stuk binnensluipen” | Brabants Dagblad 

Ook interessant voor jou: