Harmonie - Geslepen, muzikale komedie gespeeld door een topcast


Geslepen, muzikale komedie Harmonie gespeeld door een topcast!

Harmonie brengt 12 t/m 14 september muziek, toneel én publiek samen in de Deventer Schouwburg. Maar mede door het gestunt van de personages van John Buijsman, Marjolijn Touw en Desi van Doeveren zijn de aanwezigen niet gelijk écht samen. Regisseur Jasper Verheugd: ,,Om harmonie te voelen, moet er eerst disharmonie zijn.”

Eerst gaat alles mis, zoals een goede komedie betaamt. Wanneer de harmonievereniging haar vaste dirigent Herbert (John Buijsman) uitzwaait en de nieuwe aantredende dirigent Kim-Kyung aantreedt, loopt alles geleidelijk in de soep. De ene frustratie warmt de ander op.

Neem Kim-Kyungs oosterse repetitietechnieken: die bestaan hoofdzakelijk uit de eigen instrumenten met stem nabootsen, iets wat met het oog op de rap nabijkomende concours behoorlijk veel stress opleveren. En die stress trekt de gespannen relatie tussen Johan (Finn Poncin) en dochter Ruth (Marnel de Rooij) zo strak dat die knapt. Of leidt ertoe dat trompettist Lesley (Stijn Westenend) vindt dat hij zijn lang gekoesterde gevoelens voor Herberts dochter Tess (Desi van Doeveren) uit de doeken moet doen.

Of neem wethouder Menno (Rutger de Bekker): nieuwe voorzitter zijn van de harmonie is leuk en aardig, maar het moet zijn aanstaande wethouderschap niet té veel in de weg zitten. En dat doet het natuurlijk wel. Zeker nu de repetitieruimte onderdeel is van een geplande sloop waar hij mee te maken heeft.

Niemand ontkomt aan het langzaam intredende noodlot voor de harmonie dat naarmate de tijd verstrijkt meedogenlozer een einde maakt aan de 100-jarige vereniging. Zelfs Penningsmeester Diede (Marjolijn Touw) lukt het niet meer om de boel bij elkaar te houden, zeker niet nadat ze zelf slachtoffer is van een naaistreek. Alsof de muzieknoten van het bladmuziek donderen, zo vals is het geveinsde harmonieuze samenzijn op den duur.

Uiteraard, na regen komt zonneschijn. Uiteindelijk. En als die komt, smaakt alles beter als nooit te voren. En smaakt het naar meer.

Regisseur Jasper Verheugd 
Jasper Verheugd, regisseur en schrijver van Harmonie, geeft dat meer ook. Hij doet dat met een dubbele climax, een muzikaal en theatraal einde. Om die meer dan ooit tot zijn recht te laten komen, paste Verheugd na vorig jaar zijn tekst aan. Het script is ten behoeve van de humor gestroomlijnd: door scherpte aan te brengen, soms door een woordje daar of komma hier weg te halen, ligt de grapdichtheid hoger. ,,Deze voorstelling echt een versie 2.0”, zegt hij. ,,De nieuwe opzet biedt een frisse kijk op het verhaal, met behoud van de komische en hartverwarmende elementen die het origineel zo geliefd maakten.”

Verheugd heeft met Touw, De Bekker en Van Doeveren drie spelers in huis die zowel kunnen spelen, muziek maken en grappen timen; drie vaardigheden die zijn castleden nodig hebben. Daarnaast moeten de spelers, net als de spelers die vorig jaar al meespeelden, met de professionele amateurleden van een harmonieorkest, kunnen samenspelen. ‘Het is een reprise van de voorstelling die vorig jaar alleen in Enschede te zien is geweest,’ laat regisseur Jasper Verheugd weten. ‘Het enthousiasme was heel groot en er ontstond veel mond-tot-mond reclame. Vanuit andere delen in Nederland kregen we de vraag of we ook elders voorstellingen zouden gaan geven. Daarom hebben we besloten om op tournee te gaan.’

Voordat cast en crew in de Deventer Schouwburg neerstrijken, speelt de voorstelling in Enschede, Steenwijk en Leusden.

Harmonie is van 12 t/m 14 september te zien, meer informatie vind je hier.