toneel

Hotel Gouden Bergen

De Theatertroep en De Spelersfederatie


do 22 mei 2025   Kleine zaal

20:30 uur

Verkoop start di 28 mei 10:00


Hotel Gouden Bergen is een maatschappijkritische tragikomedie die op speelse wijze grote thema's behandelt als privilege, geld, onbegrip, klasse en afkomst. We laten ons inspireren door de hitserie The White Lotus en de beroemde Fawlty Towers-reeks.

Een hotel is de wereld in het klein. In de suites en bars vertoeven de gasten. In de dienstgangen van de spa en de bijkeukens van het restaurant scharrelen de obers en schoonmakers rond. De haves en de have-nots leven samen in één gebouw, maar ze gebruiken aparte trappenhuizen en nuttigen volstrekt andere maaltijden in strikt gescheiden ruimtes. Ook in het kleine provinciehotel Gouden Bergen heerst een sublieme segregatie. De personages ontmoeten elkaar steeds in duo’s, in een theatrale estafette.

Verschillende onderwerpen passeren de revue, waarin de personages lijnrecht tegenover elkaar staan: Zet je een kind op de wereld in het licht van de klimaatcrisis? Hoe dicht je de kloof tussen arm en rijk? Moet je grote bedrijven beteugelen als ze kleine ondernemingen wegconcurreren? Zijn Nederlanders bereid de wapens op te nemen, als hun vrijheid wordt bedreigd? De normale gang van zaken wordt aan het wankelen gebracht en krijgt een laatste zet wanneer een rijke filmregisseur en een beroemde actrice samen met hun dochter een kamer betrekken en besluiten aan te pappen met de familie die het hotel runt. Het duurt niet lang of het komt tot een explosieve botsing tussen de twee gezinnen, met verstrekkende gevolgen voor iedereen; de oude orde ligt definitief in scherven.

Tekst: Kyrian Esser

Spel: Yahya Gaier, Jonata Taal, Patrick Duijtshoff, Elisabeth ten Have, Rosa Asbreuk, Timo Huijzendveld, Kyrian Esser en Nicoline Raatgever

Eindregie: Amira Duynhouwer

Techniek: Iris Rodenburg en Asun Gaaikema

Decor: Luc Brinkhoff, Firma Traktor

Marketing: Laura van Wingerden

Acquisitie: Via Rudolphi.

De Theatertroep is een zeskoppig Amsterdams collectief bestaande uit Rosa Asbreuk, Patrick Duijtshoff, Kyrian Esser, Elisabeth ten Have, Timo Huijzendveld en Nicoline Raatgever. Ze maken grenzeloos toneel, zoals in Shakespeare’s Globe-theater; toneel voor alle lagen van de samenleving, wars van elke scheiding tussen klassiek en modern toneel, tussen volksvermaak en intellectualiteit, tussen komedie en tragedie. De Theatertroep heeft met hun Vaudeville een eigen manier gevonden om dit drempelvrije toneel te maken: lichtvoetig, grotesk, intelligent, tekstueel virtuoos en bewust onhandig. Het publiek wordt direct aangesproken en krijgt een bonte mix van slapstick, zang, tekst, dans en beeldende performance voorgeschoteld. Ze hebben de afgelopen jaren furore gemaakt op festivals als De Parade en Lowlands en touren met hun voorstellingen door heel Nederland en België.

De Spelersfederatie is een veelkoppig, divers ensemble voor de grote zaal. Een ensemble van autonome toneelspelers, zonder vaste regisseur. We organiseren ons anders dan de bestaande instituten, dat wil zeggen: informeler, horizontaler, pluriformer en transparanter.

We streven een divers ensemble na in de breedste zin van het woord: een mix van jong en oud, verschillende achtergronden, geaardheden, levensopvattingen. Bij de Spelersfederatie staat de toneelspelersploeg centraal. Dat is niet alleen een artistieke keuze, het is ook een ideaal. We draaien de machtsstructuren om. We ontkrachten de mythe van het ‘geniale individu’, en vieren ‘het genie van de samenwerking’.

De Spelersfederatie richt zich in de eerste plaats op nieuw repertoire, dat op het ensemble geschreven wordt door Nederlandse toneelschrijvers. Daarnaast spelen we radicale bewerkingen van bestaande stukken. Komedie is het uitgangspunt. We zijn een ensemble van de lach – niet de lichtzinnige lach, maar de lach die je serieus moet nemen.

Kyrian Esser debuteerde in 2023 met zijn roman Dans Panfilo Dans. Datzelfde jaar schreef hij zijn eerste avondvullende theatertekst Wie the fuck is Alice dat in de enscenering van de Theatertroep in het najaar van 2023 in vele theaters door het land te zien was.

Ook interessant voor jou: