opera

BarokOpera Amsterdam

Mozarts Ontvoering uit de Harem


wo 12 maart 2025   Grote zaal

20:00 uur

Verkoop start di 28 mei 10:00


BarokOpera Amsterdam, in 2000 opgericht door fluitiste en dirigent Frédérique Chauvet, maakt hedendaags muziektheater. Het ensemble laat je kennismaken met populaire opera’s uit de 17e, 18e en 19e eeuw die de tand des tijds glansrijk hebben doorstaan, zoals dit keer Mozarts prachtige ‘Die Entführung aus dem Serail’ uit 1782.

De Spaanse edelman Belmonte bevrijdt zijn geliefde Konstanze uit het Turkse paleis van de pasja Bassa Selim. Maar ze worden gepakt en voorgeleid aan de pasja, die hen in eerste instantie terecht wil stellen. Ondanks zijn gevoelens voor Konstanze laat Bassa Selim, als verlicht heerser, de geliefden en hun bedienden vrijuit gaan.

De jeugdige Mozart en zijn tijdgenoten waren gefascineerd door het Ottomaanse rijk, maar hadden weinig echte kennis over dit cultureel zeer ontwikkelde gebied. BarokOpera Amsterdam slaat daarom de handen ineen met makers met een Turkse achtergrond en laat componist en muziektheatermaker Selim Doğru nieuwe muziek maken bij de opera. Zo wordt ‘Ontvoering uit de Harem’ een dialoog tussen westerse en oosterse cultuur.

Website: BarokOpera Amsterdam

Muziek: W.A. Mozart en Selim Doğru

Muzikale leiding: Frédérique Chauvet | zang: Sinan Vural, Klaartje van Veldhoven e.a.

Toneelbeeld: Bülent Evren 

Kostuumontwerp: Ezgi Köroğlu

Viool Elin Eriksson

Hobo: Alayne Leslie

Klarinet: Diederik Ornée

Cello: Tal Canetti 

Piano en meer:  Anneke Veenhoff 

Turkse percussie: Sinan Arat, ney, Alper Kekeç

Ook interessant voor jou: