Trigger warning! Waarschuwing voor bezoekers met epilepsie: in de voorstelling zitten stroboscopische lichteffecten.
Ocean Breeze is een typische NITE-voorstelling: energiek, muzikaal en hyper actueel.
Stel je een vrouw voor. Ze heeft het allemaal: een goede baan, een mooi huis en een liefhebbende zoon. En dan, op een dag, valt ze op flauw op haar werk. Na een lange periode van omgaan met vage symptomen moet ze tot inkeer komen: ze is ziek. Een onverklaarbare ziekte vreet aan haar. Het is geen kanker. Het is geen COVID. Het is geen AIDS. Niemand weet wat haar mankeert - maar er hangt iets in de lucht. Misschien is ze allergisch voor de 21e eeuw?
In haar zoektocht naar een geneesmiddel raakt ze steeds meer geïsoleerd. Ze probeert van alles - yoga, dure gezondheidsgoeroes - maar wordt alleen maar zieker. Haar gevecht met de ziekte komt niet overeen met het verhaal dat ze haar hele leven heeft gehoord: als je maar hard genoeg werkt, heb je alles onder controle. Zoals Kim Kardashian zei toen ze een huidziekte kreeg: ‘dit kan mij niet overkomen!’ Maar wat als het wel gebeurt? Wat als je lichaam je dwingt om je eigen kwetsbaarheid onder ogen te zien? Wat als de mensen om je heen deze confrontatie met chaos niet aankunnen?
Ocean Breeze volgt deze vrouw die steeds eenzamer wordt. In een zelf verzonnen tv-show die haar leven begint over te nemen, kan ze alles zijn wat ze wil zijn. Ze wordt in haar eigen fantasie de held onder de zieken. Haar verhaal is tegelijkertijd absurd, empowering en cringe, maar altijd gevoed door het verlangen om gezien te worden en daardoor misschien minder alleen te zijn.
Het NITE ensemble (Sarah Janneh, Bien De Moor, Sanne den Hartogh, Nimuë Walraven en Olaf Ait Tami) en percussionist (Dirge Secil Kuran) belichamen deze oprechte en soms absurde reis: een achtbaanrit die voelt als scrollen door een social media feed. Het is een relevant verhaal over een lichaam dat niet in de norm past, op zoek is naar gemeenschap en vecht om serieus genomen te worden. Ocean Breeze neemt het publiek mee naar het hart van wat het betekent om een (of ander) lichaam te zijn in onze maatschappij.
Geïnspireerd door: Todd Haynes, Yolanda Hadid, Kim Kardashian, Olivia Laing, Audre Lorde, Nan Goldin, David Wojnarowicz en anderen die openlijk worstelen met ziekte.
Bring your own merchandise!
Bij NITE houden ze van merchandise, maar niet van de textielindustrie. Om jullie toch te verblijden met exclusieve merchandise hebben ze het volgende bedacht: 'Bring your own merch!' Neem je eigen shirt/tasje/broek (als het maar van katoen is) mee naar de voorstelling en het wordt bedrukt met onze logo’s, waar je maar wilt! Na de voorstelling ligt jouw unieke item voor je klaar. Heb je niks in de kast hangen waar het logo een plekje op kan krijgen, maar wil je toch wel heel graag exclusieve NITE merch? They’ve got you covered; er hangt ook een exclusieve collectie uit NITE's kostuumarchief voor je klaar.
Website: NITE
Regie: Mart van Berckel
Tekst: Lisanne van Aert
Cast: Sarah Janneh, Bien De Moor, Sanne den Hartogh, Olaf Ait Tami, Nimuë Walraven, Olaf Ait tami, Dirge Seçil Kuran (percussie)
Decor- en lichtontwerp: Vera Selhorst
Kostuums: Rosa Schützendorf
Compostie: Mauro Casarini
Dramaturgie Friederike Schubert
Percussie: Dirge Secil Kuran
Fotocredits: Sanne Peper
Deze playlist is gecureerd door componist Mauro Casarini, om alvast in de stemming te komen voor de voorstelling!
"De voorstelling ‘Ocean Breeze’ maakt voelbaar hoe allesbepalend en belemmerend ziek zijn is." | ★★★★ de Volkskrant
“Het Groningse gezelschap NITE zet weer een overdonderende voorstelling neer.” | ★★★★ de Volkskrant
“In de voorstelling ‘Ocean Breeze’ beland je samen met de chronisch zieke Monica in een nachtmerrie.” | ★★★★ NRC
"NITE houdt ons met 'Ocean breeze' indringend een spiegel voor over hoe we omgaan met zieken die niet meer mee kunnen doen" | ★★★★ Dagblad van het Noorden
“Ocean Breeze, de hallucinante trip vol theatraal geweld.” | Theaterkrant
Regisseur Mart van Berckel en toneelschrijver Lisanne van Aert delen een fascinatie voor buitenbeentjes; mensen die op de een of andere manier niet mee kunnen komen in de maatschappij. Momenteel werken ze samen aan de NITE-voorstelling Ocean Breeze, over iemand die plotseling een onbegrepen chronische ziekte krijgt.
"Het is best ingewikkeld om een theaterstuk te schrijven over chronische ziekte; plotlozer drama krijg je niet, zeg maar. En het is zware thematiek; je moet oppassen dat je het niet té zwaar maakt. Je moet er iets lichts of neutraals tegenover zetten en dat is een thin line. "...
“Het is een mooie voorstelling. Vol emotie en kracht. De cast en de muziek was prachtig. Herkenbaar thema en op een creatieve manier weergegeven. Heel knap!”
“Een prachtig stuk wat onzichtbaar leed zichtbaar maakt. Herkenbaar en invoelbaar.”
“Prachtig spel en ondersteund door indrukwekkende muziek.”
“Geweldige voorstelling: indrukwekkend, beklemmend maar ook herkenbaar.”
“Een spiegel voor de samenleving. Het idee dat succes en controle hand in hand gaan wordt keihard onderuit gehaald.”
+ + = € 23,00
(excl. € 3,25 boekingskosten per boeking)
vr 13 december 2024 Kleine zaal
20:30 - 22:00 uur
In deze double bill (twee voorstellingen op één avond) staan choreografen Barnaby Booth & het duo Lunatics & Poets (Anna Jacobs en Hanna van der Meer) centraal zij werkten eerder voor Club Guy & Roni.
Meer info »
Het is een oud gegeven; de mensheid die elkaar kwijtraakt en weer terugvindt. Toch is de noodzaak om elkaar dit keer terug te vinden, om een nieuwe invulling te geven aan die mensheid misschien groot.
Meer info »