Theatermaker Florian Myjer transporteert in zijn regiedebuut bij Theater Oostpool het klassieke verhaal uit 1813 naar 2025.
De wereldberoemde roman Pride and Prejudice van Jane Austen is een onvervalste klassieker en geldt als feministisch meesterwerk. Niet alleen was de auteur een vrouw, ook toonde het boek de ‘gewone’ vrouw voor een breed publiek in de vroege negentiende eeuw. Generaties groeiden op met dit verhaal en het vormde de blauwdruk voor een reeks zeer succesvolle romantische komedies uit de jaren ’90. Maar met de blik van nu dragen deze hervertellingen paradoxaal genoeg juist bij aan problematische ideeën over de rol van vrouwen én mannen. Hoog tijd dus om van Pride and Prejudice opnieuw het maatschappelijke buskruit te maken dat het bij verschijnen was. Regisseur Florian Myjer lanceert het verhaal naar het heden om vanuit een queer perspectief een theateravond te presenteren die vermaakt, ontroert en aan het denken zet.
De familie Bennet verkeert in groot gevaar: zolang de vijf dochters niet getrouwd zijn, zullen ze sociale paria’s worden en zonder mannelijke erfgenaam gaat hun familielandgoed naar een neef. Om deze ramp te voorkomen heeft moeder Bennet maar één doel: haar dochters moeten per direct aan de man. De vermogende Mr. Bingley en zijn mysterieuze vriend Mr. Darcey lijken hiervoor ideale kandidaten. Een ‘liefdesoorlog’ volgt, vol trots en vooroordeel, met de vijf zussen als wapens in een strijd op leven en sociale dood.
Pride & Prejudice is een dankbare buiging naar Jane Austen én een uitdagende aanval op problematische sociale systemen, waarin drie mannelijke acteurs alle rollen voor hun rekening zullen nemen. Met gevoel voor kostuumdrama trekken ze de wortels van het patriarchaat met brute kracht uit de grond. Nog steeds feestelijk en frivool, maar ook compromisloos, kwetsbaar en eigentijds.
Website: Theater Oostpool
Tekst en regie Florian Myjer
Spel: o.a. Eelco Smits
Dramaturgie Madelon Kooijman
Muziek: Marijn Brussaard
Kostuums: Daphne de Winkel
Florian Myjer (1992) is theatermaker en acteur. Hij maakt Kunst met een grote K voor een breed publiek, vanuit zeer persoonlijke thema’s en ervaringen, die de sleutel vormen tot klassiekers uit de wereldliteratuur- en theatercanon. Na zijn afstuderen aan de performance-opleiding van de Toneelacademie Maastricht in 2017 werd Florian vaste maker bij Frascati Producties (2017-2021). Hier maakte hij o.a. de voorstellingen Oliver (TAZ – De Grote Post Residentieprijs 2018), Regina Rex (nominatie BNG Theaterprijs 2018) en Yves Saint Laurent. Met Kim Karssen maakte hij Bloomsbury, Oorlog en Vrede (nominatie BNG Theaterprijs 2021), Mephisto Park en Mann Mann Mann. Van 2021 tot 2024 maakte Florian deel uit van de artistieke leiding van Theatergroep De Warme Winkel, waar hij o.a. de voorstellingen Lady Chatterley’s Lover (met Lisa Verbelen en Marieke de Zwaan, selectie Nederlands Theaterfestival 2022) en Brideshead Revisited (met Abke Haring, selectie Nederlands Theater Festival 2024) maakte. Voor zijn rol in de film Sweet Dreams (tevens de Nederlandse Oscar inzending) werd hij bekroond met een Gouden Kalf voor Beste Bijrol. Sinds 2024 is Florian onderdeel van het artistieke team van Theater Oostpool.
+
+
= € 25,00
(excl. € 3,25 boekingskosten per boeking)
do 20 november 2025 Kleine zaal
20:30 uur
Een verhaal over de wispelturigheid van macht. Over de strijd om deel uit te maken van de status quo en in historische verhalen alle stemmen te laten klinken.
Meer info »
Twee alleenstaande vaders vechten elk voor hun bestaansrecht; de één kampt met geldproblemen, de ander met ingewikkelde adoptieprocedures rond zijn dochter. Er ontstaat een vriendschap.
Meer info »