muziektheater

Trompettist in Auschwitz

Herinneringen van Lex van Weren


do 10 april 2025   Grote zaal

20:00 uur

Verkoop start di 28 mei 10:00


Acteurs Thomas Cammaert en Soy Kroon vertellen en spelen in een regie van Eddy Habbema het bijzondere en aangrijpende verhaal van Lex van Weren, de trompettist in Auschwitz. Het boek van Dick Walda wordt door Allard Blom bewerkt tot theatertekst.

Trompettist in Auschwitz is een verhaal van overleven. Een verhaal van je vastklampen aan het kleinste sprankje schoonheid in een verder compleet duistere wereld. Een verhaal over één van de zwartste bladzijden uit onze wereldgeschiedenis. Een verhaal dat aantoont hoe belangrijk het is dat we het blijven vertellen. Dat we blijven herdenken. Dat we nooit vergeten.

Lex van Weren wordt geboren in 1920 en groeit op in Amsterdam. Het spelen op de trompet leert hij zichzelf aan. Als in de Tweede Wereldoorlog het hele gezin Van Weren wordt opgepakt en op transport wordt gezet naar vernietigingskamp Auschwitz, is het juist de trompet die hem het leven redt. Als enige van het gezin weet hij, als lid van het kamporkest, de verschrikkelijke tijd in het kamp te overleven als gevangene 16848. In 1980 haalde schrijver Dick Walda hem, na jaren van zwijgen, over om zijn verhaal te vertellen. Dat schokkende en emotionele relaas vormt het hart van deze intieme productie. 

Website: Trompettist

Cast: Soy Kroon en Thomas Cammaert 

Script: Allard Blom 

Naar het boek van: Dick Walda 

Regie: Eddy Habbema 

Fotografie: Annemieke van der Togt

'Intieme scènes maken indruk' | NRC 

'Schrijnende nachtmerrie die binnenkomt' | Dagblad van het Noorden

'Dit stuk werkt in al zijn ingetogen eenvoud' | Musicalworld 

'Het spel is ijzersterk' | Musicalsites

'Een meesterlijke topprestatie' | Theaterparadijs 

'Zeer indrukwekkend' | Ilovetheater

 

Ook interessant voor jou: