muziektheater

Water vergeet niet

Theaterproductiehuis Zeeland in coproductie met Likeminds


za 12 oktober 2024   Kleine zaal

20:30 uur

Verkoop start di 28 mei 10:00


Water vergeet niet is een muzikale voorstelling over pijnlijke herinneringen, verloren dromen en over de littekens die de eeuwenlange slavenhandel door de Zeeuwen heeft veroorzaakt.

In de voorstelling volgen we de Zeeuwse Frederique in haar strijd om een herdenkings-monument voor de slavernij op de boulevard van Vlissingen te plaatsten. Vlissingen is de stad van haar eerste zoen, de stad waar zij tot rust komt bij de zee en waar zij voor altijd zal blijven wonen. Maar als zij door het centrum van Vlissingen loopt, ziet zij de trotse herenhuizen die gebouwd zijn met het geld dat over de rug van haar voorouders is verdiend, het geld zit nog steeds in die muren. Vlissingen verdient een monument.

De strijdvaardigheid van Frederique wordt verweven met het verhaal van drie vrouwen en hun zoektocht naar vrijheid in de 18e eeuw. De dappere Leonora die op een dag besluit te ontsnappen aan de vrouw die haar haar eigendom durft te noemen en in Zeeland terechtkomt. De standvastige Eva die met opgeheven hoofd naar de schepenen in Middelburg gaat, om haar vrijheid op te eisen. En de jonge Tannetje Vrijheid die de hele wereld heeft gezien en een paar jaar heeft geheerst over de Zeeuwse straten. Hun moed galmt nog elke dag over de eilanden van Zeeland.

De levens van vier vrouwen die zich afspelen in twee verschillende tijdvakken worden met elkaar verweven tot een strijdvaardig portret over moed en vrijheidsstrijd.

Regie, tekst en concept: Koen Verheijden

Dramaturgie & begeleiding: Liet Lenshoek

Spel: Eeke Boonstra

Compositie en livemuziek: Sharon Harman

Liedteksten: Anne-Fay Kops

Scenografie: Tim Vermeulen

Productie: Theaterproductiehuis Zeeland & Likeminds

Met heel veel dank aan: Angelique Duijndam

Met dank aan: June Yanez, Het Zeeuws Archief en Keti Koti Zeeland

Over Koen: Koen Verheijden (Breda, 1994) is in 2020 afgestudeerd aan de Toneelacademie van Maastricht. Hij werkt als regisseur en schrijver bij (o.a.) Theaterproductiehuis Zeeland, Het Nationale Theater, Theater Oostpool, Toneelschuur producties, Likeminds en Bloos. In 2021 won hij de Piket Kunstprijs in de categorie theater. Verheijden vertrekt vaak vanuit historische gebeurtenissen. Door middel van de geschiedenis probeert hij zich te verhouden tot het heden en huidige maatschappelijke problemen. Zijn werk heeft een sterk maatschappelijk inslag en wordt gekenmerkt door voor- en tegenstemmen naast elkaar te laten bestaan, zonder vooroordelen. Zijn signatuur is te herkennen aan een fragmentarische, poëtische en melancholische stijl.

Over TPZ: Theaterproductiehuis Zeeland is een productiehuis geworteld in de provincie Zeeland. Wij produceren voorstellingen die touren in binnen- en buitenland, laten makers en kunstenaars bij ons resideren, bieden een platform om talent te ontwikkelen, organiseren het Zeeland Nazomerfestival en zijn de aanjager voor cultuur in de regio. 
 
Over Likeminds: Likeminds is een grootstedelijke ontwikkelplek voor meerstemmige theatermakers uit verschillende disciplines. Hierbij is artistieke diversiteit het uitgangspunt. De grote gemene deler van makers en voorstellingen is eigenzinnig, fluïde, divers, activistisch, rafelig en kwetsbaar. 

Ook interessant voor jou: