De WijkJury


De WijkJury is een initiatief dat opgericht is door theatermaker Adelheid Roosen met als doel om nieuw publiek naar het theater te brengen. De eerste WijkJury opereert al sinds 2011, en inmiddels is de WijkJury in tientallen steden actief. Sinds 2022 heeft Deventer ook een eigen WijkJury.

Een WijkJury wordt gevormd door een groep bewoners uit alle wijken van Deventer met uiteenlopende culturele achtergronden en leeftijdsgroepen. Eén ding hebben zij gemeen: ze gaan niet of nauwelijks naar het theater, maar zijn daar wel nieuwsgierig naar.

“Ik hoorde over de WijkJury via de appgroep Zandweerd ChitChat. Iemand uit deze groep zei dat het hartstikke leuk was om te doen. Het leek mij ook meteen leuk,” vertelt Annemiek (45).

WijkJury leden Danielle en Annemiek

De WijkJury bezoekt onder begleiding van een 'roedelchef' ongeveer tien voorstellingen per jaar, waarna ze in gesprek gaan over thema's en keuzes met de theatermakers. “Aan het begin van het seizoen hebben we een dramaturgische bijeenkomst gehad. We leerden hier om een voorstelling vanuit andere invalshoeken te bekijken. Zo kijk je niet alleen naar het spel, maar ook naar het decor, de attributen en de kostuums,” aldus Daniëlle (45).

“Natuurlijk is het leuk dat we gratis naar het theater mogen, maar ik vind het echt een meerwaarde om de theatermakers te kunnen spreken. Om vragen te stellen en dieper op de voorstelling in te gaan. Dat vind ik eigenlijk echt het allerleukste,” zegt Annemiek.

“We hebben bijvoorbeeld een theaterstuk gezien over een ex-crimineel. Voorafgaand aan de voorstelling mochten we hem ontmoeten en vragen stellen. Zo’n voorstelling krijgt dan opeens een hele andere lading. Je komt normaal gesproken niet met elkaar in contact en je hebt misschien al vooroordelen, maar dan worden die in zo’n gesprek allemaal ontkracht. En dat vind ik écht een verrijking, omdat je meer begrip krijgt voor elkaar,” aldus Daniëlle.

WijkJury bezoekt een voorstelling

Beide dames vinden de WijkJury een belangrijk project van de Deventer Schouwburg. “Je geeft zo steeds een groep de kans om kennis te maken met theater. En ik denk dat het ook leuk is voor de theatergezelschappen zelf. Zij worden zich ook bewust van hoe de ‘doodgewone man’ in de zaal naar hun voorstelling kijkt. Dat is voor beide kanten heel erg leuk en nuttig,” zegt Annemiek.

Danielle: “Ook voor de theaters is het leuk als je bezoekers krijgt uit alle lagen van de samenleving. Theater heeft toch een beetje het imago dat het niet voor iedereen is, maar ik denk dat dat wél zo zou kunnen zijn. Er zit voor iedereen iets tussen, zelfs als je verwacht dat het niets voor jou is.”

“Ik heb veel mensen in mijn omgeving die nooit op het idee zouden komen om naar het theater te gaan. Ik praat er nu veel meer over met mijn familie en vrienden,” vervolgt Daniëlle. “Dan vertel ik over een gave voorstelling die ik heb gezien en dan gaan vrienden toch even kijken wat dat dan is.” “Ja, ik ook,” vult Annemiek aan. “Ik ben ook gewoon heel enthousiast over wat we doen.”

Wijkjury op het podium

“Ik vind het een verrijking voor jezelf. Ook het contact met de andere groepsleden en de dingen waar we over nadenken na de voorstelling. Ik kan nu ook een ambassadeur voor het theater zijn,” zegt Daniëlle. En dat is precies de beweging die de WijkJury in gang hoopt te zetten: juryleden worden theaterambassadeurs die hun verhaal vertellen en zo nieuwe leden én publiek aantrekken.

Op de vraag waarom iemand zich zou moeten aanmelden voor de volgende WijkJury, antwoordt Annemiek: “Het is een unieke kans om naar verschillende theatervormen te gaan. Je krijgt een kijkje achter de schermen, je leert een leuke groep mensen kennen en je krijgt meer kennis over alles wat met theater te maken heeft. Ik weet nu beter wat bij mij past en zou nu zeker in de gaten houden of bepaalde makers weer terugkomen in de Deventer Schouwburg.”

Lijkt het je ook interessant om deel uit te maken van de WijkJury Deventer? Neem dan contact op met roedelchef Nikki Terberg via wijkjury@deventerschouwburg.nl.