dans

Internationaal Danstheater

Femmes


za 17 mei 2025   Kleine zaal

20:30 uur

Verkoop start di 28 mei 10:00


Met de voorstelling Femmes brengt Rebel het gezelschap vol passie terug naar de Nederlandse theaterzalen. Een voorstelling die het rijke culturele verleden in ere houdt en daarnaast de schoonheid en kracht van vrouwen wereldwijd toont, onafhankelijk van in wat voor politieke omstandigheden zij leven. Live wordt het dagelijkse leven getoond als achtergrond of décor van de dans, waardoor de voorstelling wordt beleefd als een dansende documentaire.

De wereldstijlen en disciplines die een langdurige academische opleiding vereisen vormen de basis voor het bewegingsidioom van het IDT. Omdat de voorstellingen van het IDT geïnspireerd zijn op dans van over de hele wereld, is het van groot belang dat de thematiek en uitwerking daarvan zorgvuldig en inhoudelijk onderbouwd gekozen wordt. Om die reden worden de voorstellingen gecreëerd in continue dialoog met de makers en dansers uit de desbetreffende cultuur.

De gesprekken die Rebel, gedurende haar veelzijdige carrière bij het IDT, voerde met vrouwen van over de hele wereld, worden vertaald naar de voorstelling Femmes. Deze voorstelling toont portretten van vrouwen en dansen vanuit diverse culturele achtergronden.
Specifiek voor Femmes geeft Rebel taal aan de rol van de vrouw binnen haar cultuur. Deze verbondenheid wordt in de breedste zin van het woord tot uitdrukking gebracht, over landsgrenzen en continenten heen, maar ook op kleinere schaal, meer naar binnen gericht, weet Femmes haarfijn de interne en externe strijd van de vrouw te weerspiegelen. De tegenstelling van de schijnbare onderdrukking, door politiek en regels, ten opzichte van het respect voor hun eigen cultuur. De vrouw kan weliswaar onderdrukt worden door het regime, maar ze kan ook alom gewaardeerd en geprezen worden in haar hoedanigheid van een prachtige danseres. Dit contrast in beleving van het vrouwzijn vormt de leidraad van Femmes.

Tijdens Femmes wordt het verschil tussen regime en cultuur naast prachtige choreografieën benadrukt door een monoloog uitgevoerd door de actrice Julia Herfst, over de rol van de vrouw in haar cultuur.
Gesproken vanuit drie standpunten:
- wij als publiek
- de vrouw binnen haar cultuur
- het regime van die cultuur

Regisseur/artistiek leider: Desiree Rebel

Zakelijke leiding: nnb

Muziek/componist: Floor Minnaert

Balletmeester/repetitor: Lucia Lakatosova

Lichtontwerp: Pelle Herfst

Creative design/vormgeving: Dewi Minnaert

Kostuumontwerp: nnb

Geluidstechnicus: nnb

Actrice: Julia Herfst

Zangeres: Rolinha Kross

Dans: wisselende spelers

Ook interessant voor jou: