dans

GLORIOUS BODIES

Circumstances | Piet van Dycke


wo 2 april 2025   Grote zaal

20:00 uur

Verkoop start di 28 mei 10:00


‘GLORIOUS BODIES’ is een fysieke, ontroerende en hoopvolle circus- en dansvoorstelling over de draagkracht van ons lichaam.

Over zien en gezien worden, over de grens tussen klassiek en hedendaags circus met zes acrobaten tussen de 53 en 67 jaar met een verleden in het klassieke(re) circus. Circushistorie gearchiveerd in het lichaam.

Ouderdom/veroudering is nog steeds een taboeonderwerp in onze samenleving en al zeker binnen de circuswereld. Net zoals topsporters, stoppen de meeste acrobaten na een bepaalde leeftijd met intensief trainen. Hoe transformeren die meest perfecte lijven? Kan je als mens ooit vrede sluiten met je eigen lichaam? Kan je volledig in harmonie zijn? ‘GLORIOUS BODIES’ werpt op een bijzondere manier licht op het proces van veroudering. Iets wat ons allemaal overkomt, nu, op dit moment.

De voorstelling vertrekt vanuit partneracrobatiek en beweging. Het doorbreekt clichés rond de oudere generatie. Een impressionante, charmante en humoristische voorstelling die laat zien tot wat de mens en het menselijk lichaam in staat is en daar staat duidelijk geen leeftijd op.

Website: Circumstances

Concept, choreografie: Piet Van Dycke

Performers: Winfried Deuling, Astrid Schöne, Det Rijven, Thorsten Bohle, Paul Griffoen en Johannes Fischer

Muziek: Kris Auwers

Dramaturgie: Marie Peeters

Installatie: Arjan Kruidhof

Productie: Circumstances vzw

Coproductie: PLAN, Festival Circolo, DansBrabant, Cirklabo, Circuswerkplaats Dommelhof, PERPLX, Perpodium

Met steun van de Vlaamse Overheid, Grensverleggers/deBuren, Sabam for Culture

Met dank aan Miramiro, Destelheide en Wybren Wouda

Circumstances is het circus- en dansgezelschap onder artistieke leiding van Piet Van Dycke. Circumstances ontwikkelt, produceert en verspreidt woordeloze, impactvolle circus- en dansvoorstellingen, waarbij Van Dycke als choreograaf samenwerkt met circusperformers. Er wordt altijd in/voor/met andere Circumstances (omstandigheden) gecreëerd: locatie- en/of theatervoorstellingen vanuit verschillende circusdisciplines, met kinderen/jongeren/ouderen, voor verschillende doelgroepen.

Piet Van Dycke werkt als dans- en circusmaker, performer, coach en docent bij verschillende kunstorganisaties. Zo is hij al enkele jaren actief bij dOFt, fABULEUS, Cie Woest, TeaTime Company en LAP. Hij studeerde in 2018 als choreograaf af aan de Fontys Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg. De komende 3 jaar zal hij werken onder PLAN – een ontwikkelingsplatform in Brabant (NL). Hij won de Jacques de Leeuw prijs in 2018, werd gekozen als ‘meest beloftevolle maker’ door recensenten Wendy Lubberding en Annette Embrechts in zowel 2019 als in 2020 en won de BNG Bank Dansprijs 2021.

Kenmerkend voor het werk van Van Dycke is de samensmelting van dans en circus, wat resulteert in woordloze circus/dansvoorstellingen, voor jong én oud. De zoektocht naar de limieten van evenwicht, zwaartekracht, balans, tijd en uithoudingsvermogen creëert voor mij een unieke dans. Het interessante aan circus vind ik het risico: wat als het mislukt? Het wordt pas interessant als de jongleerbal valt. Ik vind het belangrijk om tot dat nulpunt te komen, om te beseffen dat we allemaal ‘maar mensen’ zijn.

Zijn doel is nooit rechtstreeks de samensmelting van disciplines, maar juist de vertelkracht die uit deze interactie voortkomt. Ik vind het fantastisch om in het dagelijks leven te kijken hoe mensen dezelfde handelingen uitvoeren: de menselijke competitie, het ‘heb je gezien dat’, de blikken. Dat is heel moeilijk om op scène te zetten, maar het is misschien het herkenbare of de toegankelijkheid waar ik naar streef: het is gebaseerd op ons allemaal. De kleinmenselijke kant als motor en inspiratie van het maakproces. In mijn werk gaat het daarom ook nooit om één lichaam, het gaat om het samen bewegen.

Ook interessant voor jou: